Na de operatie zat er veel verband om mijn hoofd

Tygo (13) is geopereerd aan een hersentumor. Het bleek om een glioom te gaan.

Wat had je voor klachten?

Ik had last van hoofdpijn en misselijkheid. Ik moest ook overgeven. Meestal 's ochtends, maar ook 's avonds. We hebben eerst een week gewacht of het niet over zou gaan. Toen dat niet zo was, gingen we naar de huisarts. Die wilde dat er een CT-scan van mijn hersenen gemaakt werd. Dat gebeurde in het ziekenhuis.

Wat zeiden ze toen?

Dat ik een tumor had.

Wat vond je daarvan?

Ik wist nog niet precies wat dat betekende, ik was wel een beetje geschrokken. Vanaf het begin was ik er wel rustig onder.

Maakte je je zorgen?

Nee, dat niet.

Wist je wat een tumor was?

Niet precies. Ik wist niet dat een tumor kanker was, maar ik wist wel dat het meestal slecht was.

Wanneer wist je dat een tumor kanker is?

Een tijdje later pas, toen ik in het AMC was.

Veranderde je gevoel toen je je dat realiseerde?

Toen schrok ik wel meer, maar ik was er nog steeds rustig onder. Ik kon er toch niets aan doen.

Wat gebeurde er in het ziekenhuis?

Ik had een lange nacht met testen en twee dagen later werd ik geopereerd. Na de operatie zat er veel verband om mijn hoofd.

Was je er bang voor?

Nee, ik was er wel rustig onder. Ik maakte me niet echt zorgen.

En toen je wakker werd uit de operatie?

Toen voelde ik me beter, de misselijkheid was weg.

Kon je voor de operatie goed zien?

Er was iets met mijn ogen waardoor ik niet goed zag. Nu heb ik er geen last meer van in ieder geval.

Wat hebben ze je verteld voor de operatie?

Dat de tumor kwaadaardig was en dat het derde of vierde graad was, maar nu hebben ze een andere onderzoeksmethode en blijkt het laaggradig te zijn.

Weet je het verschil tussen laag- en hooggradig?

Hoe hoger, hoe groter de kans dat het terugkomt. Dus ik ben wel heel blij met die uitslag.

Hoe ging het na de operatie?

Ik heb een week in het ziekenhuis gelegen. Het herstel ging best snel. Ik had een rolstoel waar we mee naar buiten gingen. Daarna ben ik ook bestraald, en ik moest pillen tegen de misselijkheid slikken.

Hoe ging dat bestralen?

Ik moest heel erg stil liggen, dat was heel irritant. Er kwam ozon van het apparaat en dat stinkt, het smaakte ook vies. Ik had ook meestal een verstopte neus en moest via mijn mond ademen, dan proefde ik die smaak. Dat was irritant. Het smaakte bitter. Die bestraling was iets van veertig keer of zo. Daar moest ik steeds voor naar het ziekenhuis.

Ging je toen naar school?

Een beetje, maar niet heel vaak. Ik was vaak thuis, maar het was ook meivakantie.

Kon je je vrienden vertellen hierover?

Het was vakantie dus ik had niet veel contact. Na de vakantie had de meester al wat verteld in de klas, dat mocht van ons. Na een paar weken ging ik langs in de rolstoel en kon ik alles vertellen.

Kreeg je reacties van vriendjes?

Ja, vragen hoe het ging en zo. Gelukkig deden ze een beetje rustig. Ze deden niet heel dramatisch, dat vond ik wel prettig. Ik ben zelf ook een rustige jongen.

Moest je na de bestraling nog andere medicijnen slikken?

Na de bestraling moest ik een chemokuur, en daarvoor kreeg ik ook weer pillen tegen de misselijkheid. Ik werd er ook erg moe van.

Viel je haar uit toen je chemo moest slikken?

Niet door de chemo, maar wel door de bestraling. Ook mijn wenkbrauwen werden minder dik.

Hoe ging het op school?

Met leren ging het wel goed, iets minder dan normaal.

Hoe kijk je terug op die periode?

Blij dat het over is.

Moet je nog veel op controle?

Nee, niet echt, eens in de drie maanden heb ik een MRI om te kijken of het wegblijft en tot nu toe is het goed. Over een paar jaar stoppen ze met controleren en heb ik weer dezelfde kansen als alle anderen om een tumor te krijgen.

Het is nu meer dan twee jaar geleden, hoe gaat het nu?

Volgens mij het hetzelfde als vroeger. Ik zit nu in een havo-vwo-brugklas. Ik haal wel redelijk goede cijfers. Ik ben goed in biologie en wiskunde. Ik vind biologie gewoon erg leuk.

Heb je het er wel eens met anderen over?

Nee, in mijn klas zit nog iemand die een hersentumor heeft gehad. In het begin hebben we er wel over gepraat, maar nu niet meer. Toen hadden we het erover hoe het met hem ging en hoe lang hij nog behandeld moest worden. Hij had twee kleinere tumoren. Na een paar weken gingen we weer op een normale manier met elkaar om.

Doe je aan sport?

Nee, twee jaar geleden ook niet. Ik heb wel een Make a Wish-activiteit gehad. Ik wilde graag tussen de tropische vissen zwemmen en toen mocht ik naar Egypte. In de Rode Zee heb ik een zeeschildpad, een zeekoe en dolfijnen gezien. Die wens had ik al langer. Ik keek graag naar Jacques Cousteau. Ik mocht onder water zwemmen en snorkelen. Ik moest wel een beetje oppassen, maar verder mocht ik alles.

Hoe kijk je naar de toekomst?

Goed, ik ben niet bang dat het terugkomt.

Wat zou je later willen gaan doen?

Ik wil iets met dieren gaan doen, het liefst word ik dierenarts. We hebben een kat en ik vind reptielen erg leuk. Dat zijn speciale dieren. Het allerspannends vind ik een kameleon.