Veelgestelde vraag
Wat is stollingsfactorconcentraat en welk soort krijg je toegediend als je de ziekte van Von Willebrand hebt?

Als je veel last hebt van bloedingen kun je een behandeling krijgen waarbij je een paar keer per week stollingsconcentraat ingespoten krijgt in een bloedvat. Deze behandeling, die wordt gegeven om bloedingen te voorkomen, wordt ook wel profylaxe genoemd. Je ouders kunnen leren om deze behandeling thuis te geven, en jijzelf ook als je oud genoeg bent. Zo’n thuisbehandeling is fijn omdat je dan niet elke keer naar het ziekenhuis hoeft. Als je profylaxe krijgt, heb je minder spontane bloedingen.

Als je de ziekte van Von Willebrand hebt, krijg je stollingsconcentraat dat meestal naast Von Willebrandfactor ook Factor VIII (8) bevat. Er zijn verschillende soorten stollingsconcentraat die verschillen in samenstelling en verhouding VWF en Factor VIII (8). Een voorbeeld van stollingsconcentraat met zowel VWF als Factor VIII (8) is Haemate-P®, een voorbeeld van een stollingsconcentraat met bijna alleen VWF is Wilfactin®. De producten die beschikbaar zijn veranderen steeds en er komen ook nieuwe producten aan.

De stollingsfactoren kunnen nagemaakt zijn (recombinant) of van mensen afkomstig zijn (humaan plasmagezuiverde factoren). Voor de bloedproducten geldt een strenge selectie van donoren en zuivering van het plasma, waardoor het risico op overdraagbare infecties via bloedproducten (zoals hepatitis B en C en hiv) heel erg klein wordt.

Ook interessant

Jouw antwoord nog niet gevonden?

Op de Cyberpoli kan je jouw vraag stellen aan een deskundige!

Stel je vraag

Opvolgende vragen

Andere categorieën