Veelgestelde vraag
Zijn er bijzonderheden bij de bevalling als er sprake is van de ziekte van Von Willebrand?

Als de moeder kans heeft op bloedingen (bijvoorbeeld door een ernstige vorm van Von Willebrandziekte, zoals type 3), of de baby, dan wordt de bevalling gedaan in een ziekenhuis met een stollingsstoornisbehandelcentrum. Hierdoor wordt het risico op problemen verminderd.

Als er ernstige bloedingen bij de zwangere vrouw worden verwacht, dan zal er bijvoorbeeld extra stollingsfactor worden voorgeschreven en vaak ook tranexaminezuur.

Als er een kans is dat de pasgeborene een ernstige vorm van Von Willebrandziekte heeft (type 2 of 3 of ernstig type 1), dan wordt daar rekening mee gehouden bij de bevalling. De voorkeur gaat uit naar een vaginale bevalling, maar als een moeilijke bevalling wordt verwacht, kan een keizersnede eerste keuze zijn. Bij een vaginale bevalling kun je bepaalde ingrepen beter niet doen. Zoals het plaatsen van een schedelelektrode op het hoofd van de ongeboren baby (om de hartslag goed te kunnen volgen) of een vacuümextractie (een cup op het hoofd van de baby waaraan getrokken kan worden).

Ook interessant

Jouw antwoord nog niet gevonden?

Op de Cyberpoli kan je jouw vraag stellen aan een deskundige!

Stel je vraag

Opvolgende vragen

Andere categorieën