Waar kun je last van hebben als je coeliakie hebt?

Als het slijmvlies van je dunne darm is beschadigd (vlokatrofie) verloopt de vertering en opname van voedingsstoffen anders. Als voedingsstoffen niet goed worden opgenomen, noemen we dat malabsorptie. Hierdoor ontstaan er tekorten en door de tekorten ontstaan klachten. Hoe groter de tekorten, hoe ernstiger de klachten.

Als je een tekort hebt aan vetten, suikers, eiwitten, vitaminen en mineralen krijgt je lichaam onvoldoende energie, waardoor je moe en lusteloos kunt zijn. Je lengtegroei kan ook afnemen en je kunt vermageren. Door de ontstekingsreactie in je buik kun je last hebben van buikpijn en diarree, maar obstipatie komt ook voor. Andere typische klachten zijn gebrek aan eetlust, spierslapte, bloedarmoede, kleine ontstekingen in de mond (aften), botontkalking en somber of humeurig zijn.

De verschijnselen zijn dus verschillend, maar als je veel van de hierboven beschreven klachten tegelijk hebt, kun je coeliakie hebben. Maar soms zijn de klachten niet duidelijk. Als je maar één klacht hebt of als de klachten horen bij een ander ziektebeeld, dan wordt er minder snel gedacht aan coeliakie waardoor de diagnose later of zelfs niet gesteld wordt.