Wat is er mis bij coeliakie?

Als je coeliakie hebt is je dunne darm beschadigd. Dat komt door een afweerreactie van je afweersysteem. Je afweersysteem beschermt je tegen lichaamsvreemde stoffen (indringers zoals bacteriën en virussen) zodat je niet ziek wordt. Het is een heel slim systeem dat vreemde stoffen die je lichaam binnendringen kan herkennen, aanvallen en uitschakelen, onder andere door afweerstoffen te maken.

Bij coeliakie reageert je afweersysteem op gluten, het herkent gluten als lichaamsvreemd en maakt afweerstoffen aan om het uit te schakelen. Deze afweerstoffen tegen gluten pakken ook het enzym transglutaminase aan, dat door je eigen slijmvliescellen wordt gemaakt. Hierdoor ontstaat een ontstekingsreactie in het slijmvlies, de darmvlokken raken beschadigd en verdwijnen geleidelijk. Als de darmvlokken uit de dunne darm verdwenen zijn, noemen we dat vlokatrofie. Vlokatrofie komt op verschillende plekken in de dunne darm voor, maar altijd in het eerste deel van de dunne darm.

Op de plek waar de darmvlokken verdwenen zijn is de binnenkant van de dunne darm veranderd. De uitstulpingen van het slijmvlies zijn daar weg, waardoor een glad stuk slijmvlies overblijft dat geïrriteerd en ontstoken is. Het oppervlak van het slijmvlies van de dunne darm neemt ook heel sterk af waardoor er nog maar weinig slijmvlies overblijft voor de vertering en opname van voedingsstoffen. Voedingsstoffen worden daardoor niet meer goed opgenomen, dit noemen we malabsorptie.