Hoe vaak komt coeliakie voor?

Coeliakie komt vaak voor, zowel bij kinderen als volwassenen. Eén à twee op de duizend kinderen heeft het, maar we denken dat het er veel meer zijn, alleen is bij hen de diagnose nog niet gesteld.

De kans op het ontwikkelen van coeliakie neemt toe als je een familielid hebt met coeliakie. Als je vader, moeder, broer of zus coeliakie heeft, ligt de kans tussen de 5-40% dat jij het zelf ook krijgt. Als je een tweelingzus of -broer met coeliakie hebt, dan vergroot dat de kans nog verder.
Daarnaast heb je een verhoogde kans op het krijgen van coeliakie als je al een auto-immuunziekte hebt, zoals suikerziekte, schildklieraandoeningen of een IgA–tekort. Ook met andere aandoeningen heb je meer kans om coeliakie te ontwikkelen, zoals het syndroom van Down en het syndroom van Turner.

Er zijn heel veel mensen die coeliakie hebben zonder dit te weten. Geschat wordt dat coeliakie zelfs voorkomt bij één op de honderdvijftig mensen. Heel vaak wordt de diagnose gemist of niet gesteld, doordat de klachten niet duidelijk zijn of niet doen denken aan coeliakie. De mensen bij wie coeliakie wel is gediagnosticeerd hebben vaak de klassieke vorm, met duidelijke klachten.