Hoe wordt coeliakie behandeld?

Als je geen voedingsmiddelen met gluten eet, kan je darmwand zich herstellen en verdwijnen de klachten. Je moet dus een strikt glutenvrij dieet volgen. Het is erg belangrijk om je goed aan het dieet te houden, zodat je dunne darm ook volledig de kans krijgt om te herstellen. Dan verdwijnen de klachten en herstelt de lengtegroei zich, bij de een gaat dat sneller dan bij de ander.

Het dieet bij coeliakie

Maar glutenvrij eten is niet altijd makkelijk, in heel veel voedingsmiddelen zit gluten, ook als je het niet verwacht. Het kan dus gebeuren dat je per ongeluk toch wat gluten binnenkrijgt, waardoor je darmwand weer geïrriteerd kan raken. De meeste kinderen krijgen niet direct klachten, maar sommigen wel. Voor beide groepen is het belangrijk om helemaal geen gluten te eten. Het is dus niet zo dat als je geen klachten hebt je wel tegen een beetje gluten kunt. Een beetje smokkelen met je eten is echt niet verstandig, ook als je er niets van merkt. Je krijgt beschadigingen aan je darmwand en vroeg of laat komen de klachten weer terug.

Het is dus niet makkelijk, een strikt glutenvrij dieet, want je moet altijd goed op de verpakking kijken of een product glutenvrij is. En dan nog moet je oppassen. In heel veel etenswaren zit een heel klein beetje zetmeel en dat is vaak gemaakt van granen. Fabrikanten gebruiken dit zetmeel om hun producten samen te voegen. Bijvoorbeeld om paprikapoeder aan de paprikachips te plakken. Die mag je dus niet eten, wel de gewone chips.
Doordat coeliakie veel voorkomt, hebben veel winkels schappen met glutenvrij voedsel. Ook restaurants houden er meer rekening mee, heel soms staat op de menukaart of een gerecht glutenvrij is. Maar zeg het altijd tegen de kok, zodat ze er rekening mee kunnen houden.

Boekje

Om het wat makkelijker te maken staan alle producten die je wel mag hebben in een speciaal groen boekje. Ieder jaar komt er een nieuw boekje op de markt omdat er regelmatig producten bijkomen of verdwijnen.

Controle

Regelmatige controle, in ieder geval jaarlijks, door je behandelend kinderarts en een diëtist is belangrijk. Je lichamelijke conditie en ontwikkeling kunnen dan goed in de gaten gehouden worden. Af en toe wordt je bloed onderzocht om te controleren of je ijzergehalte in orde is en of er nog coeliakie-antistoffen aantoonbaar zijn.