Veelgestelde vraag
Hoe wordt chemotherapie toegediend?

Medicijnen die je slikt (orale medicatie) worden via je maag-darmkanaal opgenomen in je bloed. Medicijnen die je via een infuus in je bloed krijgt, noemen we systemische medicatie. De meeste chemotherapie krijg je via een infuus. De hersenen zijn echter niet goed bereikbaar voor stoffen die in je bloed rondstromen, dat komt door de bloed-hersenbarrière. Om toch voldoende medicijnen bij de tumor te krijgen, kan een hoge dosis nodig zijn of krijg je ze in combinatie met een ander middel. De bloed-hersenbarrière houdt veel medicijnen uit het bloed tegen, je kunt daar omheen door de medicijnen direct in het hersenvocht (intrathecaal) of de tumor (intratumoraal) in te brengen.

De medicijnen kunnen in je bloed terechtkomen via:
  • Een infuus. Een infuus wordt in je bloedvat (bijvoorbeeld op je arm) ingebracht en vastgeplakt met een pleister. Als de naald, waar een klein slangetje met een plastic toegangspoortje omheen zit, in je bloedvat zit, wordt het slangetje over de naald in je bloedvat geschoven. De naald wordt dan verwijderd, het slangetje blijft in je bloedvat en het toegangspoortje wordt op je huid vastgeplakt. Medicijnen kunnen via de toegangspoort direct in je bloed komen.
  • Een port-a-cath. Een port-a-cath kan langdurig blijven zitten, het is een hard rond, plat kastje met een zacht rondje (membraan) aan de bovenkant. Aan het kastje zit een slangetje. Een port-a-cath wordt tijdens een operatie geplaatst, het slangetje wordt in een groot bloedvat ingebracht (bijvoorbeeld een bloedvat onder je sleutelbeen) en vastgehecht, waarna het kastje onder de huid op je borstkast wordt gelegd met het membraan naar boven toe, zodat het later van buitenaf is aan te prikken. Dat aanprikken gaat met een naaldje, waardoor de medicijnen direct in je bloed gespoten kunnen worden.

Het kan in je hersenvocht terechtkomen via:
  • Een ruggenprik. Met een ruggenprik kun je medicijnen in het ruggenmergvocht toedienen. Binnen je ruggenwervels ligt een holte waar je ruggenmerg in ligt. Om het ruggenmerg heen zit een vlies dat gevuld is met vocht, het hersenvocht, dat in het ruggenmerg ‘ ruggenmergvocht’ wordt genoemd. Het ruggenmerg is dus rondom omgeven door dat vocht. Via een ruggenprik kan het medicijn in het hersenvocht terechtkomen. Bij een ruggenprik moet je heel stil liggen, zodat de dokter precies tussen de wervels door kan prikken.
  • Een Ommaya reservoir. Een Ommaya reservoir kan langer blijven zitten. Het is een rond klein kastje met een slangetje dat in een hersenholte wordt ingebracht en op de schedel onder de huid wordt geplaatst. Het reservoir is een hard rond, plat kastje met een zacht rondje (membraan) aan de bovenzijde. Aan het kastje zit een slangetje. Het reservoir wordt tijdens een operatie geplaatst, het slangetje wordt door de schedel heen in een hersenholte ingebracht, waarna het kastje onder de huid op je schedel wordt gelegd met het membraan naar boven toe, zodat het later van buitenaf is aan te prikken. Dat aanprikken gaat met een naaldje, waardoor de medicijnen direct in je hersenvocht gespoten kunnen worden.

Ook interessant