Veelgestelde vraag
Wat is gerichte therapie?

Bij gerichte therapie (targetted therapy) krijg je medicijnen die precies werken op een speciaal punt in een signaalroute. Er zijn al medicijnen die op deze manier werken. Het zijn nieuwe middelen, waardoor nog niet alles bekend is over de juiste dosering of de bijwerkingen. De meeste medicijnen zitten nog in onderzoeksfase, en worden nog niet standaard gebruikt. Ook wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling van andere en nieuwe middelen. Voorbeelden zijn;

[*] Trametinib: dit middel remt het MEK-eiwit en wordt ook wel MEK-remmer of MEK-inhibitor genoemd. Het kan gebruikt worden als een verandering in het BRAF-gen is vastgesteld (zoals bij veel laaggradige gliomen voorkomt). Door die verandering (zoals de mutatie BRAFV600 of BRAFKIAA) gaat het BRAF-eiwit te veel signalen afgeven in de MAPK-signaalroute, waardoor de celgroei toeneemt. De MEK-remmer zorgt ervoor dat die signalen niet afgegeven worden, waardoor de tumor niet kan groeien. Bij behandeling kun je last krijgen van een hoge bloeddruk, huidproblemen en veranderingen in je netvlies; negatieve effecten op de lange termijn zijn nog niet bekend.
[*] Dabrafenib: dit middel remt de vorming en werking van het afwijkende BRAF-eiwit. Het zorgt ervoor dat het eiwit geen signalen afgeeft in de MAPK-signaalroute waardoor de tumor niet kan groeien. Een afwijkend BRAF-eiwit zorgt er namelijk voor dat te veel signalen worden afgegeven, waardoor de controle over de groei van de cel er niet meer is, zoals bij een tumorcel.
[*] Cetuximab: dit middel is een monoclonaal antilichaam, het bindt aan een receptor aan het oppervlak van de tumorcel. De receptor speelt een belangrijke rol bij onder meer de MAKP-signaalroute. Door binding aan de receptor wordt de voortgang van de celcyclus geremd, en de nieuwvorming van vaten en de natuurlijke celdood worden gestimuleerd.
[*] Vismodegib: remt de Sonic Hedgehog-signaalroute door het eiwit SMO te remmen. Hierdoor wordt onder andere de celgroei geremd.

Ook interessant