Veelgestelde vraag
Hoe werken de DMARD’s bij de behandeling van JIA?

DMARDS’s werken ontstekingsremmend. Ze kunnen het verloop van de ziekte gunstig beïnvloeden en beschadiging van het gewricht voorkomen of beperken. Sommige kinderen komen zelfs in remissie, dan is de ziekte niet meer actief.
Methotrexaat (MTX) is een foliumzuurantagonist. Het remt de aanmaak van foliumzuur. De precieze werking van MTX bij JIA is nog niet helemaal duidelijk, maar de afweer wordt beïnvloed en de celgroei en de ontsteking geremd. De dosis bij JIA is laag. In hogere dosering (100 tot 1000 x hoger) wordt MTX gebruikt bij de behandeling van kanker. (De aanmaak van foliumzuur wordt geremd en dus ook de aanmaak van nieuw gedeelde cellen.)
MTX slik je eenmaal per week als tablet of je krijgt een injectie vlak onder de huid. Melkproducten remmen de opname van MTX. Daarom mag je een paar uur voor en na orale inname geen melkproducten gebruiken. MTX wordt meestal in combinatie met NSAID’s gegeven. MTX werkt na twee à drie maanden het best, soms later.
Sulfasalazine remt ook de ontsteking maar is minder krachtig. Het wordt nog wel eens gebruikt bij JIA met enthesitis. Hoe het precies werkt is nog niet helemaal duidelijk.
Leflunomide remt na enkele weken de ontsteking waardoor pijn en zwelling minder worden, net als de kans op schade. Dit middel kan een alternatief zijn voor MTX als dit niet goed verdragen wordt.

Ook interessant