Veelgestelde vraag
Kan een nier die zich tijdens de tijdens de embryonale ontwikkeling (tijdens de zwangerschap) niet verplaatst ook chronische nierinsufficiëntie veroorzaken?

Tijdens de embryonale ontwikkeling verhuizen je nieren naar een hogere plaats in je lichaam. Soms gebeurt dat niet.
1 Als de bloedvaten die voor de bloedvoorziening zorgen niet verdwijnen. Hierdoor blijven de nieren op de plek van ontstaan, en kunnen zich niet verplaatsen. Dit is geen oorzaak van chronische nierinsufficiëntie.
2 Als de nieren in het bekken zitten, groeien de beide uiteinden van de nieren soms aan elkaar. Deze vorm noem je een hoefijzernier. Door deze verbinding kunnen de nieren niet opstijgen omdat er een bloedvat in de weg zit (de arteria mesenterica inferior).
3 Een hoefijzernier kan klachten als urineweginfecties, nierstenen en bloed in de urine veroorzaken. Daarnaast kun je een zwelling in je buik hebben die de beweging van je darmen in de weg kan zitten. Omdat de stand van de ureters anders is, stroomt de urine minder makkelijk van je nieren naar je blaas. De urine kan zich in je nier ophopen of zelfs vanuit je blaas teruglopen. Dat laatste noemen we reflux. De bacteriën in de urine die normaalgesproken worden uitgeplast, vermeerderen zich waardoor je een urineweginfectie kunt krijgen. Ook kunnen kleine kristalletjes in je urine samenklonteren, waardoor er nierstenen ontstaan. Dat zorgt voor pijn en bloed in je urine. De scherpe randjes van de nierstenen en de stilstaande urine in de nierbekkens kunnen je nieren van binnenuit beschadigen.

Ook interessant

Jouw antwoord nog niet gevonden?

Op de Cyberpoli kan je jouw vraag stellen aan een deskundige!

Stel je vraag

Opvolgende vragen

Andere categorieën