Veelgestelde vraag
Wat is het belang van een dieet bij chronische nierinsufficiëntie?

Een uitgebalanceerd dieet is heel belangrijk. Je moet genoeg bouwstoffen krijgen om te groeien, maar niet zo veel dat je nieren het niet kunnen verwerken. Het gaat om eiwit, zouten (natrium en kalium), calcium, fosfaat en vocht.

Eiwit is belangrijk voor je groei, maar als je nieren niet goed werken kunnen ze te veel eiwit niet aan. Als je nierinsufficiëntie hebt moet je dus opletten hoeveel je elke dag kunt eten. Je moet ook goed op zout letten. Natriumzout zit niet alleen in snacks en chips, maar ook in kant-en-klare maaltijden. Kaliumzout zit veel in groente en fruit, daar mag je dus ook niet te veel van eten. Fosfaat is het derde type zout waar je op moet letten, omdat te veel fosfaat kalk aan je botten onttrekt waardoor je meer kans hebt op botbreuken. Het is belangrijk om samen met een ervaren diëtist te bepalen wat wel en niet kan qua voeding. Ook heeft de Nierstichting een nierdieetboek uitgegeven.

Ook de hoeveelheid vocht die je binnenkrijgt moet je in de gaten houden. Omdat je nieren bij nierinsufficiëntie te veel, maar soms ook te weinig vocht doorlaten. Dat hangt af van de nierziekte die je hebt en van de ernst van de nierinsufficiëntie. Je moet dus precies de juiste hoeveelheid innemen, als je te veel drinkt kan je gezicht of kunnen je benen opzwellen en kan er vocht in je longen komen waardoor je benauwd kunt worden.

Ook interessant