Veelgestelde vraag
Hoe houden je nieren je bloeddruk op peil?

Je nieren zijn dus heel belangrijk om de samenstelling van je bloed gezond en de hoeveelheid vocht in je lichaam op peil te houden. Daardoor blijft je bloeddruk ook op peil.
In je lichaam zorgt het juxtaglomerulaire apparaat, ook wel het RAAS-systeem (renine-angiotensine-aldosteronsysteem) voor de hormonen en enzymen die belangrijk zijn voor dit mechanisme. Het enzym renine wordt afgescheiden als je bloeddruk en je natriumgehalte te laag zijn of je kaliumgehalte te hoog is. Hierdoor worden twee stoffen actief: angiotensinogeen wordt omgezet in angiotensine I en dit wordt door het enzym ACE omgezet in angiotensine II. Vervolgens gaan je bijnieren aldosteron aanmaken en je hypofyse ADH (antidiuretisch hormoon). Deze twee hormonen zorgen er onder meer voor dat je nieren meer vocht en natrium (zout) vasthouden. Hierdoor gaat je bloeddruk omhoog.
Dat is belangrijk, want als je een goede bloeddruk hebt kunnen zuurstof en voedingsstoffen bij al je organen komen, inclusief je hersenen, en kunnen de afvalstoffen ook weer worden afgevoerd. Als je bloeddruk te laag is, werken sommige organen niet goed, en kun je je duizelig voelen. Als je bloeddruk te hoog is worden je bloedvaten beschadigd en kun je bijvoorbeeld een hersenbloeding krijgen. Een goede bloeddruk is dus belangrijk.

Ook interessant

Jouw antwoord nog niet gevonden?

Op de Cyberpoli kan je jouw vraag stellen aan een deskundige!

Stel je vraag

Opvolgende vragen

Andere categorieën