Veelgestelde vraag
Wat kun je zelf doen om je nierfunctie zo goed mogelijk te houden?

Als je een nierziekte hebt, waarbij je nierfunctie steeds minder wordt, kun je met je dokter en verpleegkundige bespreken hoe ze je nieren toch zo lang mogelijk kunnen laten werken. Maar ook als je een ziekte hebt met snelle achteruitgang van je nierfunctie, waarbij dialyse soms (tijdelijk) nodig is, kunnen je nieren toch vaak volledig herstellen.

1) Gewicht: om te zorgen dat je nierfunctie niet verder achteruitgaat, is het belangrijk dat je goed op je gewicht let en je BMI (Body Mass Index, je gewicht gedeeld door het kwadraat van je lengte in meters) onder controle houdt. Bij overgewicht gaat je bloeddruk omhoog waardoor de druk op de resterende filtertjes hoger wordt en je nieren nog verder achteruitgaan.
2) Zoutgebruik: je zoutgebruik moet goed gedoseerd worden onder begeleiding van een arts. Sommige kinderen met nierziekten hebben last van zoutverlies. Dit is anders dan bij volwassenen en jongvolwassenen, zij moeten juist minder zout eten. In borstvoeding, maar ook in flesvoeding en peutervoeding, zit overigens vaak weinig zout.
3) Roken en drugs: heel belangrijk is dat jongeren niet roken of drugs gebruiken, zoals amfetamines of xtc, die de bloeddruk kunnen verhogen en rechtstreeks nierschade veroorzaken.
4) Pilgebruik: bij meisjes die aan de pil willen is goede controle belangrijk in verband met een eventuele verhoging van de bloeddruk. Soms is het nodig om medicijnen te geven tegen die hoge bloeddruk.

Ook interessant