Wat is Autismespectrumstoornis (ASS)

Autismespectrumstoornis (ASS) is een grenzeloos onderwerp, de verschillen tussen kinderen onderling en die per levensfase zijn groot. Omdat er veel verschillende theorieën en ideeën zijn, is wetenschappelijk onderzoek hard nodig: om te begrijpen hoe ASS ontstaat, hoe het zit met eventuele aanleg en om meer duidelijkheid te krijgen over het verloop van ASS, de begeleiding en de aanpak of behandeling. Ieder kind met ASS is uniek, en dus ook zijn aanpak en behandeling.

Omdat ASS zo ongelooflijk breed is, hebben we ervoor gekozen om niet alle aspecten te laten zien. Er zijn dus onderwerpen en behandelingen die niet aan bod komen.

ASS is de afkorting van autismespectrumstoornis, vroeger heette dat autisme. Kinderen met ASS ontwikkelen zich anders en beleven de wereld op een andere manier. Ze zien vaak het grote geheel en het verband tussen zichzelf en de dingen om hen heen niet. Hun gedrag is vaak star en ze houden van vaste patronen. Ook de communicatie met anderen verloopt anders. Sociaal contact is daardoor vaak moeilijk en het afwijken van de vaste patronen kan onrust en angst veroorzaken.

ASS kent veel vormen, geen enkel kind met ASS is gelijk. Hoe erg het is en hoeveel last het geeft in het dagelijks leven, is voor iedereen anders. Net als de kenmerken en eventuele bijkomende andere problemen.

De Cyberpoli over ASS: