Veelgestelde vraag
Hoe kunnen buitengewone gedachten ontstaan?

Gedachten worden in je hersenen gevormd, op een deel van je gedachten heb je invloed en op een deel niet. Hoe het zit met gedachten, waar ze vandaan komen, wanneer en waarom, weten we niet.

Prikkels verwerken en verbanden leggen

Alle prikkels die je in je leven hebt gehad, alles wat je ooit hebt gezien, gehoord, gevoeld of meegemaakt, is door je hersenen verwerkt. Ook prikkels die je niet bewust meemaakt, worden door je hersenen verwerkt. Uit al deze informatie kunnen gedachten ontstaan. Ideeën kunnen ontstaan doordat al die informatie op een bepaalde manier wordt samengevoegd. Maar als dat samenvoegen niet goed verloopt, kun je gedachten en ideeën krijgen of verbanden leggen die in werkelijkheid anders zijn. Omdat je zelf geen controle hebt over dat samenvoegen, zeggen die gedachten niet iets over jou als persoon, het zijn niet jouw bewuste of werkelijke gedachten, ideeën of meningen.

Aandacht

Gedachten zijn niet zo makkelijk te sturen. Probeer maar eens om ergens niet aan te denken of ergens niet op te letten, dan merk je hoe moeilijk dat is. Als je gedachten hebt die je liever niet wilt, lijkt het wel of ze juist meer aanwezig zijn of opkomen. Dat wat je bezighoudt, daar gaat je aandacht naartoe. Dat geldt niet alleen voor gedachten en prikkels van binnenuit, maar ook voor prikkels van buitenaf. Je ziet eerder dingen die aansluiten bij wat je bezighoudt, dus dat wat je je aandacht heeft en dat wat je waarneemt, zijn met elkaar verbonden. Dat noemen we ook wel selectieve aandacht. Als je een bepaalde reclame leuk of juist vreselijk vindt, zie of hoor je hem vaker voorbijkomen. Als je liefdesverdriet hebt, vallen love songs of verliefde stelletjes je meer op, en als je ergens bang voor bent, ben je daar ook meer mee bezig. Angst en spanning kunnen je aandacht en waarnemingen ook sturen en de selectieve aandacht versterken. Al deze factoren sturen dus onbewust je waarneming. Als daar gedachten en ideeën aan worden gekoppeld die niet helemaal overeenkomen met de werkelijkheid, kun je buitengewone gedachten en ervaringen hebben.

Ook interessant