Veelgestelde vraag
Kan ik dingen horen die anderen niet horen?

Soms hoor je iets wat een ander niet hoort of hoor je een stem. Dat kan een keer gebeuren, maar ook vaker voorkomen. Dat kunnen hele zinnen zijn maar ook een enkel woord of een geluid. Soms kan dat prettig zijn of zelfs wel fijn, maar als er vervelende dingen worden gezegd, kan dat heel naar zijn, zeker als je dagelijks leven erdoor wordt beïnvloed.

Komt dat veel voor, stemmen horen?

Ja, het komt heel veel voor. Zo’n een van de acht kinderen en jongeren (en ongeveer een van de twintig volwassenen en ouderen) geeft aan wel eens iets te hebben gehoord wat anderen niet kunnen horen.

Is dat iets waar kinderen en jongeren zich zorgen over maken?

Op de polikliniek van het UMC Utrecht, waar we in 2013 waren begonnen specifiek zorg te leveren aan kinderen en jongeren die stemmen horen, merkten we wel dat kinderen en jongeren blij waren dat ze daar iets op tv over hadden gezien omdat zij dachten dat zij de enigen waren en dat zij gek werden. Aan de andere kant is het voor een heel grote groep een beleving die ze wel eens hebben, maar waar zij zich niet per se zorgen over maken, waarschijnlijk als het niet heel negatieve stemmen zijn of stemmen die opdrachten geven. Vaak kom je er pas later in je leven achter dat niet iedereen hetzelfde is, en dat andere mensen andere dingen voelen en denken. Zelfs bij iets heftigs als bijvoorbeeld seksueel misbruik komt iemand er soms pas in de puberteit achter dat het helemaal niet normaal is. Als je iets van jongs af aan meemaakt, weet je soms niet beter en denk je dat iedereen dat heeft of meemaakt.

Uit het interview met Kim van der Slobbe.

Ook interessant