Veelgestelde vraag
Wat kan ik zelf doen om meer grip te krijgen op buitengewone ervaringen en gedachten?

Er is een aantal dingen die je zelf kunt doen, zodat je weer wat grip krijgt op wat je ervaart en wat je overkomt.

  1. Blijf in gesprek. Praat met iemand anders over je ervaringen of gedachten, dan weet je of de ander ook zo voelt of denkt. Je ouders, vrienden of iemand die je vertrouwt kun je gebruiken als klankbord: klopt wat ik denk wel, klopt het niet of is er een andere verklaring mogelijk? Zo kun je je gedachten en ideeën toetsen, bijsturen of herzien. Ook kunnen ze je even op andere gedachten brengen, afleiden en steunen. En dat is heel prettig als je je niet zo prettig voelt en last hebt van wat je ervaart.
  2. Voldoende slaap en gezonde leefstijl. Voldoende slaap is heel belangrijk voor je lichaam en geest. Je lichaam kan dan uitrusten, herstellen en nieuwe energie opdoen. Je hersenen hebben ook slaap nodig, om helder te kunnen denken, je emoties onder controle te houden of bij te sturen, om bij te komen en ga zo maar door. Als je een goede lichamelijke conditie hebt, heeft dat een positief effect op hoe je je voelt en hoe je alles ervaart. Je kunt dan beter omgaan met spanningen en moeilijkheden als het niet meezit.
  3. Als je middelen gebruikt die invloed hebben op de werking van je hersenen, zoals drugs, drank en sommige medicijnen, kun je gevoeliger zijn voor buitengewone ervaringen of gedachten. Gevoelens, gedachten of ideeën die je hebt worden dan versterkt, de prettige, maar ook de onprettige. Bedenk eens waarom je ze gebruikt. Misschien wel om je gevoelens te dempen, maar ze kunnen ook je gevoelens versterken, waardoor je juist minder grip hebt op wat je ervaart en voelt. Ga voor jezelf na of het je wat goeds brengt of juist niet, en heb het er ook eens over met iemand die je vertrouwt, zodat je het effect zo goed mogelijk kunt beoordelen.
  4. Negatieve gevoelens. Als je last hebt van angst, spanning, stress, eenzaamheid, onrust of schaamte, kan dat van invloed zijn op hoe je reageert, handelt, denkt en wat je waarneemt. Als je weet welke gevoelens bij jou spelen en waardoor ze uitgelokt worden, kun je er beter mee omgaan. Als dat niet lukt, praat er dan met iemand anders over en zoek hulp zodat je meer grip krijgt op je gevoelens.

Ook interessant