Veelgestelde vraag
Kun je problemen hebben met seks als je hemofiliepatiënt bent?

Als je vragen of zorgen hebt over seks, praat er dan over met je arts of verpleegkundige, ook als je dat lastig vindt. Er zijn namelijk best wel wat dingen waar je als jongen met hemofilie mee te maken kunt krijgen. Seks is een activiteit waaraan veel spieren meedoen, ook spieren die je normaal niet traint, en die je niet dagelijks gebruikt. Doordat vele tieners en volwassenen je al voor zijn gegaan, is er veel bekend over hoe je met seks om kunt gaan en hoe je problemen kunt voorkomen.

Een penis in erectie is goed doorbloed. Dat kan een probleem zijn als je een wondje hebt, zoals een klein scheurtje in de voorhuid. Je kunt veel bloed verliezen of een pijnlijke zwelling krijgen. Dit kan gebeuren bij het vrijen maar ook tijdens zelfbevrediging. Vaak bij jongens die net beginnen met seks en bij wie de voorhuid nog wat opgerekt moet worden.

Sommige jongens hebben last van bloederig sperma bij de zaadlozing. De een heeft het eenmalig, de ander vaker. Het is meestal onschuldig, maar als je er veel last van hebt kan je behandelend arts en eventueel een uroloog hulp bieden.

Door het vrijen en door spiersamentrekkingen bij een orgasme kun je bloedingen krijgen in je bekkenbodemspieren of je liezen. Met blauwe plekken en pijnlijke zwellingen als gevolg.

Bepaalde vormen van seks, zoals anale seks, SM of ingewikkelde standjes, geven meer risico’s op beschadiging van de huid of gewrichten. Ook een zuigzoen moet je niet onderschatten, je kunt er onderhuidse bloedingen van krijgen.

Ook interessant

Jouw antwoord nog niet gevonden?

Op de Cyberpoli kan je jouw vraag stellen aan een deskundige!

Stel je vraag

Opvolgende vragen

Andere categorieën