Behandeling

Ook al kan je nierziekte niet worden genezen, toch is het heel belangrijk om de gevolgen ervan te beperken. De belangrijkste gevolgen van chronische nierinsufficiëntie zijn hoge bloeddruk, verstoring van het milieu interieur in het bloed, bloedarmoede en groeivertraging. Hiervoor kun je medicijnen krijgen: bloeddrukverlagers en plaspillen, medicijnen die stoffen in voeding binden, (actieve) vitamine D, epo om voldoende rode bloedcellen te kunnen aanmaken en groeihormoon om goed te blijven groeien.

Dieet bij chronische nierinsufficiëntie

Een uitgebalanceerd dieet is heel belangrijk. Je moet genoeg bouwstoffen krijgen om te groeien, maar niet zo veel dat je nieren het niet kunnen verwerken. Het gaat om eiwit, zouten (natrium en kalium), calcium, fosfaat en vocht.

Eiwit is belangrijk voor je groei, maar als je nieren niet goed werken kunnen ze te veel eiwit niet aan. Als je nierinsufficiëntie hebt moet je dus opletten hoeveel je elke dag kunt eten. Je moet ook goed op zout letten. Natriumzout zit niet alleen in snacks en chips, maar ook in kant-en-klare maaltijden. Kaliumzout zit veel in groente en fruit, daar mag je dus ook niet te veel van eten. Fosfaat is het derde type zout waar je op moet letten, omdat te veel fosfaat kalk aan je botten onttrekt waardoor je meer kans hebt op botbreuken. Het is belangrijk om samen met een ervaren diëtist te bepalen wat wel en niet kan qua voeding. Ook heeft de Nierstichting een nierdieetboek uitgegeven.

Ook de hoeveelheid vocht die je binnenkrijgt moet je in de gaten houden. Omdat je nieren bij nierinsufficiëntie te veel, maar soms ook te weinig vocht doorlaten. Dat hangt af van de nierziekte die je hebt en van de ernst van de nierinsufficiëntie. Je moet dus precies de juiste hoeveelheid innemen, als je te veel drinkt kan je gezicht of kunnen je benen opzwellen en kan er vocht in je longen komen waardoor je benauwd kunt worden.

Voorkomen van chronische nierinsufficiëntie

Sommige vormen van nierinsufficiëntie, zoals bij hydronefrose, kunnen al tijdens de zwangerschap worden ontdekt. Door snel in te grijpen (opereren of behandelen met antibiotica) kun je een infectie (nierbekkenontsteking) voorkomen. In algemene zin kunnen we tijdens de zwangerschap met echografie anatomische afwijkingen op het spoor komen. Met behulp van vruchtwaterpunctie of vlokkentest kan chromosoomonderzoek worden gedaan. DNA-onderzoek kan worden ingezet om genetische aandoeningen te vinden. Deze prenatale diagnostiek kan helpen om in voorkomende gevallen vroegtijdig een behandeling in te zetten. Een gezonde leefstijl helpt daar ook bij. Als je overgewicht en diabetes voorkomt en de juiste voeding eet, zorg je dat je nieren niet te veel belast worden. Door jaarlijks je bloeddruk en urine te controleren kun je vroegtijdig een nierziekte opsporen.