Wat zijn je nieren?

Ieder mens heeft twee nieren. Een volwassen nier is ongeveer tien tot twaalf centimeter lang, zes cm breed en vier cm diep. Je nieren liggen achter in je rug, net onder je onderste rib. Ze zien eruit als een bruine boon. De bolle kant wijst naar buiten en de holle kant naar binnen. Ter bescherming ligt er een dubbellaags kapsel rond de nier, met ertussen wat vet (als stootkussen).

Het bloed voor je nieren komt rechtstreeks uit de aorta (grote lichaamsslagader). Van al het bloed dat je hart rondpompt gaat wel vijfentwintig procent naar je nieren. Dat is ook nodig omdat ze het bloed zuiveren en de afvalstoffen via de urine afvoeren. In het midden van de holle kant van je nier is de opening voor bloedvaten, zenuwen en de ureters (urineleiders). Je urineleiders zijn tussen de vijfentwintig en dertig centimeter lang, ze pompen de urine naar je blaas. Wanneer je moet plassen stroomt de urine via je urethra (plasbuis) naar buiten.

Aan de bovenkant van je nieren zit nog een ander klein orgaan: je bijnieren. Daar worden de hormonen adrenaline, cortisol en aldosteron gemaakt. Aldosteron is belangrijk voor je nieren omdat het extra water in de nieren kan vasthouden en je bloeddruk kan regelen.