Waar moet je op letten als je bloedverdunners gebruikt?

Alle bloedverdunners remmen de bloedstolling, je hebt dan een grotere kans op blauwe plekken en bloedingen. Je moet dus oppassen als je je stoot of valt, zeker bij hoofdletsel.

Vertel je behandelaar altijd dat je antistollingsmiddelen gebruikt als je geopereerd moet worden, als er een tand of kies getrokken moet worden of als je je verwondt. Je kunt hiervoor de antistollingspas gebruiken.

Overleg altijd eerst met je kinderarts/hematoloog als je weet dat je:
  • een injectie of vaccinatie nodig hebt (geen injecties in een spier);
  • naar de tandarts gaat en er een kies of tand getrokken gaat worden;
  • geopereerd moet worden;
  • een tatoeage of een piercing wilt.
Gebruik geen aspirine, diclofenac en ibuprofen, die vergroten de kans op bloedingen. Paracetamol kan wel veilig gebruikt worden.

Contactsporten, zoals kickboksen, waterpolo, voetbal en hockey kun je beter niet doen. Ook dieper duiken dan drie meter kan gevaarlijk zijn. Draag een helm en knie- en elleboogbeschermers als je gaat skaten en een helm op de fiets.

Neem direct contact op met je huisarts, je behandelend arts of de trombosedienst bij ernstige valpartijen en bloedingen! Ook bij twijfel.

En draag altijd je antistollingspas bij je.

Kinderen die bloedverdunners gebruiken krijgen dezelfde adviezen als kinderen met hemofilie. Hun bloed stolt ook minder goed en ze hebben ook meer kans op blauwe plekken en bloedingen. Bekijk hier de animatie met de leefregels voor kinderen met hemofilie.

Antistollingspas

Als je bloedverdunners gebruikt, heb je een antistollingspas nodig. Hierop staan je persoonlijke gegevens, welk antistollingsmiddel je gebruikt en een telefoonnummer dat bij nood gebeld kan worden. Behandelaars kunnen je met de antistollingspas beter helpen in medische situaties. De gegevens staan er in het Nederlands én in het Engels op, zodat je hem ook in het buitenland kunt gebruiken.

Gebruik je antistollingspas:
  • bij bezoek aan de (huis)arts, specialist of tandarts;
  • bij bezoek aan de eerste hulp of opname in een ziekenhuis;
  • als je een vaccinatie nodig hebt;
  • als je medicijnen haalt bij de apotheek of koopt bij de drogist;
  • als je op vakantie of kamp gaat.
Je kunt de pas aanvragen bij de Trombosestichting Nederland: www.trombosestichting.nl/bestellen/antistollingspas.