Moeilijk behandelbaar astma

Bij moeilijk behandelbaar astma zijn er, ondanks het op de juiste manier innemen van diverse medicijnen (hoge dosis inhalatiecorticosteroïden, langwerkende luchtwegverwijders en leucotriënenreceptorremmers), nog steeds klachten. Astma-aanvallen die niet onder controle te krijgen zijn, kunnen leiden tot een opname op de intensive care, waar sterkere medicijnen zijn en ondersteuning van vitale functies mogelijk is.

Kinderen met moeilijk behandelbaar astma moeten door een kinderarts behandeld worden. Intensieve begeleiding is nodig om het astma toch zo goed mogelijk onder controle te krijgen. Daarbij moet gelet worden op alle mogelijke factoren die klachten kunnen uitlokken zoals: allergische en omgevingsfactoren, psychosociale factoren (bijvoorbeeld therapietrouw) en andere lichamelijk oorzaken zoals rhinitis of een afwijkende bouw van de luchtwegen.

Astmacentrum

Nederland en Zwitserland hebben astmacentra. Daar kunnen kinderen worden opgenomen bij wie het astma niet onder controle te krijgen is. Tijdens de opname, die enkele weken duurt, wordt gekeken naar de klachten, inname van medicijnen en alle factoren die een rol spelen bij astma. Hierdoor wordt duidelijk waar verbetering mogelijk is; bijvoorbeeld op het gebied van medicijnen en therapietrouw, of van allergenen en omgevingsfactoren. Het astmacentrum in Zwitserland, Davos, ligt in het hooggebergte. De blootstelling aan allergenen is er minder. Door de koude, droge lucht komt er bijvoorbeeld geen huisstofmijt voor en zijn er minder schimmels en pollen. Daardoor nemen de klachten duidelijk af en verbetert de longfunctie. Ook de luchtwegontsteking wordt minder erg.