Behandeling van eczeem

Eczeem is een lastige aandoening waarbij omgevingsfactoren maar ook emotionele omstandigheden een grote rol spelen. Spanningen kunnen het eczeem bijvoorbeeld weer doen opvlammen.

Wat je zelf kan doen?

Wat kun je zelf doen om de klachten te beperken? Uitlokkende factoren vermijden, zoals het dragen van wollen of te warme en verstikkende kleding, of het te vaak douchen en wassen met zeep. Factoren die bij jou het eczeem of de jeuk verergeren hoeven dat niet bij een ander te doen. De effecten zijn bij iedereen anders. Uitgebreide voorlichting van de kinderarts, huisarts of verpleegkundige kan helpen om inzicht te krijgen in de factoren die voor jou belangrijk zijn.

Medicatie

De behandeling van eczeem bestaat uit meerdere stappen.

1. Zowel bij mild als ernstig eczeem is het beschermen van de huid van groot belang. Probeer te voorkomen dat de huid uitdroogt en zijn beschermende vetlaag verliest. Het gebruik van speciale zeep en badolie is daarbij noodzakelijk. Ook vethoudende en beschermende zalven en crèmes zijn onmisbaar (Cetomacrogol).

2. Ook kan gebruikgemaakt worden van corticosteroïden, die op de aangedane huid worden aangebracht. Deze middelen zijn ontstekingsremmend en zijn verkrijgbaar in meerdere sterktes (1 tot en met 4). Hoe hoger het nummer, hoe sterker de werking.

3. Lokale immunosuppressieve middelen beïnvloeden plaatselijk de werking van de T-cellen (het immuunsysteem) waardoor ze de ontsteking remmen. Voorbeelden van lokale immuno- suppressieve middelen zijn tacrolimus en pimecrolimus.

4. Antibiotica kunnen nodig zijn als het eczeem geïnfecteerd raakt met een bacterie. Bijvoorbeeld door het openkrabben van de huid. Antibiotica kunnen helpen een bacteriële infectie onder controle te krijgen. Een plaatselijk aangebracht antibioticum in de vorm van een crème of zalf, of een antibioticum dat door het lichaam wordt opgenomen in de vorm van een tablet of drank. Een antiviraal middel, zoals aciclovir, kan nodig zijn als er sprake is van een herpesinfectie (veroorzaker van bijvoorbeeld de koortslip).