Biertje…, dan wel eten

Als je uitgaat met vrienden of als je op een feestje bent wordt er vaak alcohol gedronken. Het is niet gemakkelijk om nee te zeggen, als je gewoon mee wilt doen met de rest. Maar kan het eigenlijk wel, diabetes en alcohol? Hoeveel kun je drinken en hoe zit het met je bloedsuiker en zo?

Alcohol en je bloedsuiker

Alcohol bevat koolhydraten. Daardoor kan je bloedsuiker eerst een beetje stijgen, maar doordat de lever niet meer goed glucose kan produceren zal de bloedsuiker daarna hard dalen. Als je te veel drinkt kun je een enorme hypo krijgen, en zeker op een nuchtere maag. Drink dus niet te veel. Wat te veel is, verschilt natuurlijk voor iedereen. Maar het is altijd goed om iets te eten voordat je uitgaat en ook als je thuiskomt, zeker met een glaasje te veel op. Dus heb je gedronken: voor het slapen gaan even prikken en beslist wat eten.

Arme lever

Zoals je misschien weet wordt alcohol door de lever afgebroken. De lever is ook de reserveopslagplaats van glucose. Als je glucose te laag is zorgt je lever ervoor dat er extra glucose uit die voorraad in je bloedbaan komt. Maar als je alcohol hebt gedronken wordt dit tegengehouden, waardoor je kans loopt op een hypo. Naarmate je meer alcohol hebt gedronken is de lever langer bezig de alcohol in je lijf op te ruimen. En dus heeft je lever ook geen tijd om glucose aan te maken. Daardoor loop je gedurende de hele nacht en zelfs een deel van de volgende dag kans op een hypo.

Waarom is dronkenschap zo gevaarlijk?

Als je dronken bent weet je niet meer zo goed wat je doet. Dan voel je een hypo soms niet aankomen. Dat is misschien nog wel een belangrijkere oorzaak voor het krijgen van een hypo dan je lever die het niet goed meer aankan.

Overleggen

Heb je een feestje en je denkt dat het echt laat kan worden? Wil je op een ander tijdstip spuiten? Overleg dan even met je ouders en vraag eventueel advies aan je diabetesverpleegkundige of je arts. Mogelijk kan je insulinedosis dan aangepast worden. En als het even kan: ga niet alleen naar huis of alleen slapen als je te veel gedronken hebt.