Roken … liever niet!

Roken is voor niemand goed, maar als je diabetes hebt is het extra slecht. Het is moeilijk om nee te zeggen als al je vrienden roken en misschien heb je helemaal geen zin om aan later te denken. Maar we willen je toch waarschuwen voor de gevolgen.

Waarom loop je meer risico als je en rookt en diabetes hebt?

Als je diabetes hebt kun je vanwege een verhoogde bloedsuikerwaarde sneller problemen krijgen met je bloedvaten. Als je een sigaret opsteekt krijgen je bloedvaten het extra te verduren. Door de chemische bestanddelen in de tabaksrook raken ze vernauwd en dat heeft weer gevolgen voor je hart. Op de lange termijn heb je dus meer kans op hoge bloeddruk, vernauwing van de bloedvaten en een hartaanval. Verder kun je er longkanker van krijgen, maar dat risico lopen je vrienden ook.

Henk Veeze, kinderarts IJssellandziekenhuis: ‘Iedereen weet natuurlijk dat roken slecht is, maar in combinatie met diabetes is het effect voor de vaten zoiets als 1 + 1 = 5. Bij diabetici die roken komt impotentie al voor op de leeftijd van 25 jaar. Dat vertellen we de jongens ook die beginnen met roken of dat overwegen. We willen ze laten zien wat de complicaties zijn, maar ook dat ze er zelf voor kunnen kiezen om er wel of niet iets aan te doen’.

Dus onthoud: Roken + Diabetes = Gevaar!