En ook dat nog...

Je hebt vast wel eens een echte baaldag. Geen zin in prikken, spuiten en al het gezeur eromheen. De hele diabetes kan je gestolen worden. Diabetes anmeretes! Weg ermee!

Het is ook niet gemakkelijk om jezelf steeds maar weer op te peppen, iedere dag opnieuw. Je moet behoorlijk je best doen. En alsof dat niet genoeg is, wordt er ook nog voortdurend gedreigd met late complicaties.

Wat zijn nou precies die late complicaties?

We weten dat als er voortdurend te veel glucose in het bloed zit, er na een aantal jaren ernstige klachten aan bijvoorbeeld de ogen, het hart en de bloedvaten kunnen ontstaan. De meest voorkomende complicaties van diabetes hebben te maken met:

Ogen

Je kunt afwijkingen krijgen aan de kleine bloedvaatjes die het netvlies voeden. Dit kan tot verminderd gezichtsvermogen leiden.

Nieren

Door te hoge bloedsuiker kunnen je nieren kunnen worden aangetast en kan in het uiterste geval nierdialyse nodig zijn.

Zenuwstelsel

Bij diabetes kunnen de zenuwen van de ledematen beschadigd worden, ontstaat een doof gevoel en pijn in handen en voeten. Ook kun je problemen krijgen bij de spijsvertering, diarree, lage bloeddruk en (bij mannen) erectieproblemen.

Hart en bloedvaten

Je kunt eerder last krijgen van aderverkalking (dat is het dikker worden van de wand van de slagaders) en dat werkt het ontstaan van hart- en vaatziekten in de hand.

Voeten

Het begint vaak met simpele klachten als eeltplekken, blaren, likdoorns en koude voeten. Er kunnen wondjes ontstaan die, als de zenuwen in de voet zijn beschadigd, niet tijdig worden opgemerkt. Zo’n wondje kan dan ontsteken wat er in het ergste geval toe kan leiden dat het bot in de voeten wordt aangetast.

Gewrichten

Je kunt eerder last krijgen van stijve en pijnlijke gewrichten.

Coma

Extreem hoge of lage bloedsuikerspiegels kunnen een coma tot gevolg hebben en zijn levensgevaarlijk.

Wat kun je er zelf aan doen?

Als je je bloedsuiker stabiel houdt en gezond leeft (veel bewegen, niet roken, geen overgewicht, goede voeding) kun je veel late complicaties op afstand houden.

Henk Veeze, kinderarts in het IJssellandziekenhuis

We zien nu af en toe ook complicaties bij kinderen die al jaren diabetes hebben. Dat zijn wel niet de complicaties die volwassenen hebben die al vijftig jaar diabetes hebben. Toen waren er nog geen insulinepompen of bloedsuikermetingen. Zulke ernstige complicaties zien we niet op de kinderleeftijd, maar wel de voortekenen ervan.
Als je vijftig jaar geleden als kind van tien jaar diabetes kreeg was je prognose behoorlijk slecht. Met de behandeling die we nu hebben zijn de vooruitzichten een stuk rooskleuriger. Dat wil niet zeggen dat er geen complicaties kunnen optreden, je moet je natuurlijk altijd aan de behandelingsuitgangspunten houden. Maar we zien wel dat de hoeveelheid problemen geleidelijk aan minder wordt. En we hopen natuurlijk dat er nieuwe, nog betere manieren kunnen worden gevonden om diabetes te behandelen.