Wat voor een type ben je?

We kennen allemaal de indeling van diabetes in twee verschillende types: type 1 en type 2. Maar wat niet iedereen weet is dat je bij diabetes ook twee persoonlijkheidstypes kunt onderscheiden. Toegegeven, dit is geen harde wetenschap, maar meer een ervaring uit de dagelijkse praktijk.

Gesloten types

Met betrekking tot diabetes kun je twee persoonlijkheidstypes onderscheiden. Je hebt jongeren die hun ziekte onopvallend met zich meedragen zonder het daar veel over te hebben. Zij spreken er niet graag met anderen over en spuiten niet in het openbaar. Niet veel mensen weten dat zij diabetes hebben. Hoogstens houden zij er één keer een spreekbeurt over op school. Maar dat is het dan ook. Ze halen hun informatie gemakkelijk van internet en ze zoeken contact via MSN of bulletinboards, lekker anoniem. Zij hebben diabetes goed ingepast in hun leven, al zullen zij ongetwijfeld hun moeilijke momenten hebben.

Open types

Daarnaast heb je kinderen en jongeren die juist wel veel willen praten en hun ervaringen met anderen willen delen. Zij zijn veel meer naar buiten gekeerd. Ze hebben er over het algemeen geen moeite mee om in het bijzijn van anderen te meten of te spuiten. En zij houden graag een voordracht of spreekbeurt over diabetes. Diabetes speelt een grote rol in hun leven en daarom willen ze meer met anderen uitwisselen.

Maar wat voor type je ook bent, ook hierbij geldt: het een is niet beter dan het ander!