Drugs

Als je diabetes hebt, is het gebruik van drugs risicovol en soms zelfs gevaarlijk. Welk effect het gebruik heeft, hangt vooral af van het soort drugs.

Stimulerende drugs

Sommige drugs zijn extra gevaarlijk in combinatie met diabetes. Stimulerende drugs zoals XTC, cocaïne en speed bijvoorbeeld, die werken direct op de stofwisseling. Dit betekent dat je lichaam meer gaat verbranden en de bloedglucosewaarde ontregeld kan raken. Je lichaam reageert alsof het een grote lichamelijke inspanning heeft geleverd. Als je dus geen gevaar wilt lopen, moet je dit soort drugs niet gebruiken.

Cannabisproducten

Hasj en weed werken niet direct op de stofwisseling. Dat maakt het risico voor mensen met diabetes minder groot. Maar dat betekent niet dat cannabisproducten ongevaarlijk zijn. Zo verandert de waarneming onder invloed van hasj en weed, waardoor iemand die stoned is hypo’s minder goed voelt aankomen of zelfs vergeet te spuiten. Bovendien kun je van het roken van hasj of weed ‘vreetbuien’ krijgen met als gevolg een hoge bloedglucose.

Paddo’s

Net als hasj en weed hebben paddo’s geen invloed op de stofwisseling, maar ze zijn niet ongevaarlijk. Van paddo’s kun je gaan trippen, waardoor het gevoel van tijd en ruimte verandert. Je kunt dan vergeten te spuiten of te meten.

Voor alle drugs geldt: beter niet, maar als je het echt een keer wilt proberen, zorg dan dat er altijd iemand bij is en blijf vooral je bloedglucosewaarde meten. Ga niet zo maar op een feestje wat gebruiken en kijken wat er gebeurt. En onthoud: alle drugs zijn voor mensen met diabetes behoorlijk gevaarlijk.