Lief zijn voor je voeten

We kennen allemaal de vreselijke horrorverhalen over geamputeerde tenen en voeten van diabetespatiënten. Dat kwam vroeger inderdaad best veel voor en bij oudere mensen die al heel lang diabetes hebben ook nu nog. We noemen dat ook wel de diabetische voet. Dat komt omdat de diabeteszorg vroeger nog niet zo goed was als tegenwoordig. De behandeling is nu veel en veel beter, maar toch moet je wel goed voor je voeten zorgen, want ze zijn extra kwetsbaar als je diabetes hebt.

Hoe komt dat?

Als je diabetes hebt kun je problemen krijgen met de doorbloeding, waardoor de kleine bloedvaatjes in je voeten kunnen dichtslibben. Door te hoge bloedsuikerwaarden kunnen de zenuwen in je voet beschadigen en kan het gevoel in je voeten verminderen. Als je dan wondjes aan je voet krijgt voel je het niet waardoor ze kunnen gaan ontsteken en door de slechte bloedsomloop geneest het ook nog eens slecht. In het ergste geval moet je dan amputeren. Maar als je goed voor je voeten zorgt en ze regelmatig laat nakijken op wondjes of huidbeschadigingen, kun je dat voorkomen. De diabetesverpleegkundige kan je er alles over vertellen.

Tips

Wat kun je zelf doen, als je goede maatjes met je voeten wilt blijven? Allereerst houd ze schoon en droog en draag goed passende schoenen en schone sokken. Zorg ook dat je je schoenen regelmatig wisselt, zodat je niet steeds drukplekken op dezelfde plaats hebt. Goede schoenen zijn belangrijk, maar je wilt ook geen gezondheidssandalen dragen als je uitgaat. Je kunt best leuke schoenen aan, als je ze maar af en toe even uitdoet als ze te veel knellen.