Feel!

Als je diabetes hebt is het goed de verschillende reacties van je lichaam te leren herkennen. Welke symptomen heb je als je hoog of laag zit, en wat voel je dan?

Oefenen

Probeer je bloedglucosewaarde eens te raden voor je hem meet. Zo ontdek je hoe je lichaam reageert op de verschillende bloedsuikerwaarden. Hoewel het gevoel voor iedereen verschillend zal zijn, heb je zelf meestal wel dezelfde symptomen. Je kunt je zelf oefenen in het herkennen van de subtiele symptomen wanneer je bloedsuiker daalt. Op den duur weet je hoe je lichaam reageert als je laag zit, en voel je je zekerder.

Moeilijk

Voelen dat je hoog zit wordt als moeilijker ervaren. Het kan zijn dat je best goed voelt als je tijdelijk hoog zit met een glucose van bijvoorbeeld 17 mmol/l. En dat je je misschien niet lekker voelt bij 12 door een gebrek aan insuline.
Als je alcohol of drugs gebruikt, wordt dit voelen nog een heel stuk lastiger. Als je geblowd hebt of als je dronken bent, kun je niet goed schatten of je een hyper of een hypo hebt of niet. Niet echt een aanrader dus!

Probeer jezelf te leren kennen door te ‘voelen‘ en te meten. Het kost een tijdje voordat je het onder de knie hebt, maar het levert zeker iets op. Neem die tijd.