School

Je brengt een groot deel van je leven op school door, of je dat nou leuk vindt of niet. En je diabetes hoort daar ook bij. Je moet prikken, en als je geen pomp hebt, ook een of meer keer spuiten. Je moet af en toe iets extra’s eten en misschien wat vaker naar de wc. En wat als je een hypo krijgt?

Wel of niet meteen vertellen?

Veel jongeren vinden het prettig om op school meteen te vertellen dat ze diabetes hebben, maar anderen houden het liever een beetje voor zich. Dat is een persoonlijke keus. Als je het niet aan iedereen wilt vertellen, is het wel verstandig om bijvoorbeeld je mentor in te lichten. Zodat hij of zij weet wat er moet gebeuren als je plotseling een hypo zou krijgen.
Als je wel het wel wilt vertellen, kun je er maar beste zo open mogelijk over zijn. Klasgenoten die je al langer kent weten wel dat je diabetes hebt, maar nieuwe leerlingen en leraren kun je het beter direct vertellen. Dat je moet prikken en spuiten en dat je af en toe in de klas iets moet eten om geen hypo te krijgen. En ook al heb je de leraren verteld dat je diabetes hebt, toch moet je ze soms eraan herinneren.

Voorkom hypo’s

Zorg dat je altijd voldoende eten bij je hebt. Als je iets moet eten tijdens de les, doe dat dan gewoon. Probeer niet verlegen te zijn, een hypo tijdens de les is veel erger, zowel voor jou als voor de anderen.

Als je niets bij je hebt en je voelt een hypo aankomen, laat dan een klasgenoot snel wat druivensuiker, suikerklontjes of iets anders halen, terwijl er iemand bij je blijft.

Extra tijd

Je kunt tijdens een hypo niet goed meer nadenken. Zorg dus dat iedereen weet dat je soms wat moet eten. Krijg je toch een hypo? Zorg dan eerst dat je hypoverschijnselen weg zijn voor je verder gaat. Vraag extra tijd voor je repetitie of proefwerk en als je dat niet krijgt of je repetitie niet over mag doen, dan kun je aan je kinderarts of diabetesverpleegkundige vragen om een brief met uitleg naar school te sturen.

Examenstress

Niemand houdt van examens: de zenuwen gieren door je keel. Dat kan gevolgen hebben voor je bloedglucosewaarde. Door de spanning kun je een hyper krijgen, maar stress kan ook leiden tot hypo’s. Overleg met je diabetesverpleegkundige of je tijdens examens je insulinedosis kunt aanpassen.

Schoolreisjes

Natuurlijk kun je mee op schoolreis als je diabetes hebt. Alleen moet je wat meer voorbereidingen treffen dan je klasgenootjes zonder diabetes. Neem je diabetesspullen en voldoende eten mee.

Eet regelmatig een tussendoortje om een hypo te voorkomen.


Als je op kamp gaat is het handig om van tevoren het programma op te vragen en dit dan door te nemen met je diabetesverpleegkundige. Zij kan je helpen met eventuele aanpassingen en tips. Vertel wel aan de leiding van het kamp dat je diabetes hebt. Neem het telefoonnummer van je diabetesteam mee, om bij vragen of problemen te kunnen bellen.

Tips

Neem wat extra eten mee (een tussendoortje) of dextro (druivensuiker) als je met de fiets naar school gaat of als je gym hebt. Leg een reserve bloedglucosemeter en snelwerkende insuline (‘bijspuitinsuline’) op school in een kastje zodat je het niet iedere keer mee hoeft te nemen. Als je een insulinepomp hebt, moet je daar extra spullen voor meenemen