De eerste prik

Herinner jij je ook nog je eerste prik? Waar je was, wie erbij waren en vooral hoe je je voelde? Alle eerste keren zijn belangrijk. Ook de eerste prik bij diabetes. Niemand vindt het fijn om zichzelf pijn te doen, en als je voor het eerst insuline moet spuiten is dat best eng.

En laten we eerlijk zijn: jezelf een prik geven doet gewoon pijn. Al beleeft iedereen de pijn weer anders. Toch is het ’t beste als je het spuiten en meten zo snel mogelijk zelf onder de knie krijgt. Je moet het de rest van je leven blijven doen, en als het vanaf de eerste keer goed gaat, leg je meteen goede basis.

Oefenen

Of je nu in het ziekenhuis ligt of dat je poliklinisch wordt behandeld, de diabetesverpleegkundige helpt je goed op weg. Je leert hoe je moet prikken en spuiten en waar je dat het beste kunt doen. Misschien wil je het meteen wel helemaal zelf doen? Dan kun je eerst oefenen op een knuffel, een sinaasappel of een spons. En het wil ook wel eens helpen al je ouders een prik krijgen, of je beste vriend of vriendin.

Expert

Sommige jongeren balen vooral van het prikken, anderen van het spuiten. Niemand vind het natuurlijk echt leuk, maar een enkele keer komt het voor dat je zo veel angst voor prikken hebt, dat je er niet meer uitkomt. Een psycholoog kan je dan helpen je angst te overwinnen. Maar of het nu meteen gemakkelijk gaat of dat je er wat meer moeite mee hebt: uiteindelijk word ook jij een echte expert.

Bram van Meer (14): ‘Ik fantaseer er wel eens over dat ik voor ieder prik of spuit 1 € zou vangen, bijvoorbeeld van mijn ouders. Dan zou ik rijk worden. Hoeveel zou ik na 20 jaar met rente bij elkaar geprikt hebben? Dat moet een fortuin zijn!’