Veelgestelde vraag
Zijn er bijzonderheden bij de bevalling als er sprake is van hemofilie?

Als de moeder stollingsproblemen heeft (draagster van hemofilie met verlaagd gehalte Factor VIII (8) of IX (9)) of als er jongetje met de kans op hemofilie wordt verwacht, wordt de bevalling gedaan in een ziekenhuis met een hemofiliebehandelcentrum. Hierdoor wordt het risico op problemen verminderd.

Als de zwangere vrouw een kans heeft op bloedingen, krijgt ze aan het begin van de bevalling recombinante stollingsfactoren zodat het gehalte Factor VIII (8) of IX (9) in ieder geval boven de 50% ligt.

Als er een jongetje met hemofilie wordt verwacht, wordt daar rekening mee gehouden bij de bevalling. Wordt het een vaginale bevalling of een keizersnede? Als een moeilijke bevalling wordt verwacht, kan een keizersnede eerste keuze zijn. Bij een vaginale bevalling kun je bepaalde ingrepen beter niet doen. Zoals het plaatsen van een schedelelektrode op het hoofd van de ongeboren baby (om de hartslag goed te kunnen volgen) of een vacuümextractie (een cup op het hoofd van de baby waaraan getrokken kan worden).

Ook interessant