Neem er de tijd voor

Coeliakie betekent voor mij dat ik mijn leven iets anders moet inrichten. Ik heb na de diagnose wel even tijd nodig gehad voordat ik de draad weer kon oppakken.

Ik weet pas twee jaar dat ik coeliakie heb. Ik had al een jaar of vijf vage klachten. Chronische bloedarmoede en buikkrampen, maar geen diarree. De huisarts wist niet wat ik had en dacht dat het een spastische darm was. Zo voelde ik me jarenlang niet goed. Daar kwam pas verandering in toen ik twee jaar geleden op vakantie was in Frankrijk. Ik werd zo ziek en misselijk en had zo’n hevige buikkrampen dat ik het niet meer uithield. Ik werd opgenomen in het ziekenhuis. Ik bleek ook heel erge bloedarmoede te hebben en ze wilden uitzoeken waar dat vandaan kwam. Ik kreeg allerlei onderzoeken en na een week mocht ik naar huis. Na een paar dagen kreeg ik thuis een brief in het Engels met de diagnose. Ik had coeliakie en ik kreeg het advies om voortaan glutenvrij te eten.

Dip

Ik was er behoorlijk van ondersteboven. Ik had nog nooit van coeliakie gehoord en wist van niets. Omdat mijn eigen huisarts op vakantie was en de plaatsvervangende huisarts mij niet kon doorsturen naar de internist en er ook nog een wachtlijst was, heb ik nog weken moeten wachten voordat ik er eindelijk terecht kon.
Ik had mijzelf intussen wel al goed geïnformeerd via internet en was al snel terechtgekomen bij de Coeliakie Vereniging. Die hebben me heel goed geholpen met allerlei voorlichting en informatie. In het begin dacht ik nog dat ik alleen geen brood meer mocht eten, maar al vrij snel kwam ik erachter dat het overal inzit. Toen raakte ik wel even in een dip. Ik was alleen nog maar met eten bezig, het beheerste mijn leven volkomen. Ook maakte ik me zorgen over mijn gezondheid, ik zou een verhoogde kans op kanker hebben en dat bleef maar in mijn achterhoofd zitten. Nu kan ik het wat meer relativeren.

Studentenhuis

Nadat ik met het dieet was begonnen kreeg ik snel minder klachten, alleen de vermoeidheid bleef, dat is voor mij nog steeds wel een probleem. Ik ben nu wel gewend aan mijn nieuwe eetstijl. Ik kan me goed aan mijn dieet houden. Sinds twee jaar heb ik niets meer met gluten gegeten, ik heb het er gewoon niet voor over. Ik woon in een studentenhuis en dat gaat prima. Iedereen is heel behulpzaam en gelukkig zijn het redelijk nette types. Maar ik zie het schoonhouden wel als mijn probleem, die taak ligt bij mij, ik word er tenslotte ziek van.

Tips

Coeliakie betekent voor mij dat ik mijn leven iets anders moet inrichten. Ik heb na de diagnose wel even tijd nodig gehad voordat ik de draad weer kon oppakken. Ik zou ook willen zeggen aan iedereen die het net te horen heeft gekregen: neem er de tijd voor, niet alles hoeft meteen weer door te gaan. Dan loopt je studie maar even vertraging op. Het is belangrijk dat je eerst je leven weer op orde krijgt.