Wat is Colitis ulcerosa (CU)?
Waar zit de ontsteking precies?
Bij CU heb je ontstekingen in je dikke darm. Bij de meeste kinderen komen ze in de hele dikke darm voor, van het coecum tot de anus, dat noemen we pancolitis. Dit is bij 70 % van de kinderen het geval.
Bij volwassenen komen de ontstekingen juist voor in het laatste deel van de dikke darm (het rectum) en in het stuk dikke darm daarvoor (het colon descendens en een deel van het colon transversum). Ook in andere organen en lichaamsdelen zoals de ogen of gewrichten kunnen ontstekingen voorkomen. Ook kun je last hebben van huidafwijkingen, zoals blauwrode bulten op je onderbenen en aften in je mond.
Wat doet de ontsteking met de darmwand?
De ontstekingen die je bij CU hebt, zitten in de bovenste laag van je darmwand, in het slijmvlies. De ontsteking is dus oppervlakkig.
Klachten bij colitis ulcerosa
Hoeveel klachten je hebt en hoe ernstig ze zijn, verschilt per persoon. Als je nog niet behandeld wordt, kun je veel last hebben van CU en flink ziek zijn.
Je kun last hebben van:
- aanhoudende diarree (langer dan 4 weken),
- terugkerende en aanhoudende buikpijn met diarree (meer dan twee periodes in een halfjaar tijd),
- bloederige diarree of bloedverlies via de anus,
- krampen, pijnlijke ontlasting,
- verlies van eetlust,
- vermagering.
- Wat zelden voorkomt is:
- Koorts,
- Braken,
- afbuigende lengtegroei, vertraagde puberteitsontwikkeling,
- toxisch megacolon: een zeer uitgezette darm die zo ontstoken is dat de darmwand de slechte bacteriën en hun producten niet kan tegenhouden waardoor ze in je buikholte en bloedbaan komen, en je erg ziek wordt.
-
IBD, de afkorting van inflammatory bowel disease, is de verzamelnaam voor colitis ulcerosa, de ziekte van Crohn en de vorm IBD-unclassified.
-
Je maag-darmkanaal, ook wel spijsverteringskanaal genoemd, begint bij je mond en eindigt bij je anus. Hier wordt het voedsel dat je hebt gegeten geschikt gemaakt voor opname in je bloed.
-
Tot het maag-darmkanaal behoren je mondholte, keelholte, slokdarm, maag, dunne darm en dikke darm.
-
Je lever maakt gal aan. De gal wordt via de galwegen afgegeven aan de galblaas die deze vervolgens opslaat. Gal zorgt ervoor dat het vet in je voedsel goed kan verteren.
-
De bacteriën en andere micro-organismen in je maag-darmkanaal
-
De ziekte van Crohn of colitis ulcerosa
-
Als je IBD hebt, werkt een deel van je afweer niet op de juiste manier en is deze ontregeld.
-
De samenstelling van je microbioom verandert regelmatig, o.a. door de omgeving waarin je leeft en het voedsel dat je eet.
-
De klachten die horen bij de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en IBD-unclassified verschillen van elkaar, maar er zijn ook overeenkomsten.
-
Als je met klachten die passen bij IBD bij de huisarts komt, dan word je meestal doorgestuurd naar de kinderarts of kinderarts-maag-, darm- en leverziekten.
-
In Nederland zijn er ongeveer 50.000 patiënten met IBD
-
IBD is een aandoening waar je heel lang last van kunt hebben. Soms heb je rustige periodes en dan weer periodes waarin de ontsteking opvlamt.
-
Bij CU heb je ontstekingen in je dikke darm. Bij de meeste kinderen komen ze in de hele dikke darm voor.
-
Welke behandeling je krijgt, wordt bepaald door de ernst van je klachten, afwijkingen en de fase waarin je zit.
-
Bij de ziekte van Crohn kan je hele maag-darmkanaal, dus van mond tot en met de anus, ontstoken raken. Bij kinderen zijn de ontstekingen vaker dan bij volwassenen over de hele darm verspreid, dus in de dunne en de dikke darm.
-
Welke behandeling je krijgt, hangt af van hoe ernstig je klachten en afwijkingen zijn en in welke fase je zit.
-
Bij sommige kinderen met een ontstoken darm (colitis) is de diagnose colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn niet goed te stellen.
-
Als je primaire scleroserende cholangitis (PSC) hebt, raken je galwegen ontstoken. Dat zorgt voor littekenweefsel waardoor de doorgang van je galwegen nauwer wordt en de gal niet goed meer kan doorstromen.