Follow-up bij IBD

IBD is een aandoening waar je heel lang last van kunt hebben. Soms heb je rustige periodes en dan weer periodes waarin de ontsteking opvlamt. Soms lukt het niet om de ziekte onder controle te krijgen, dan is het moeilijk om in een rustigere periode te komen, in remissie. Maar een rustige periode kan ook heel lang duren. En het kan ook zo zijn dat de ziekte maar één keer actief was, en je maar één keer last had van een ontsteking.

In alle gevallen is het belangrijk dat je onder controle blijft van een kinderarts-maag-, darm- en leverziekten of na je achttiende jaar, van een maag-, darm- en leverarts (internist gastro-enteroloog) en een IBD-verpleegkundige.

Kun je voorspellen hoe ernstig een IBD zal verlopen?

De beste voorspeller is hoe je reageert op de eerste behandeling in de eerste drie maanden. Als de ontsteking snel rustig is, dan is de ziekte vaak op de lange termijn ook goed controleerbaar.

> Patrick van Rheenen, kinderarts UMC Groningen. Hij is gespecialiseerd in maag-, lever- en darmaandoeningen.

Follow-up is nodig om zien hoe het met je gaat, hoe actief de IBD is, hoe je ontwikkeling verloopt (groei, lengte, puberteit etc.), hoe het gaat met je voeding en je medicatie, of er bijzondere dingen zijn en meer.

Tijdens de follow-up wordt ook regelmatig de gezondheid van de cellen in je maag-darmkanaal gevolgd. Ontwikkelen de cellen zich goed, of zijn er afwijkingen te zien die kwaadaardig kunnen worden. Kwaadaardige cellen in het maag-darmkanaal kunnen uiteindelijk darmkanker veroorzaken. Bij patiënten met IBD lijkt dit vaker voor te komen dan bij mensen zonder IBD, regelmatige controle van je maag-darmkanaal is daarom belangrijk.