Van mond tot kont

Voordat we het gaan hebben over darmproblemen, geven we eerst een korte uitleg over het maagdarmkanaal. Het maagdarmkanaal, ook wel spijsverteringskanaal genoemd, begint bij je mond en eindigt bij je anus. In het maagdarmkanaal worden bestanddelen van het voedsel dat je hebt gegeten geschikt gemaakt voor opname in je bloed. De resten worden verwijderd en als ontlasting uitgepoept. Tot het maagdarmkanaal behoren je mondholte, keelholte, slokdarm, maag, dunne darm en dikke darm.

De mond

De mond is het begin van het maagdarmkanaal en heeft verschillende functies. Met je mond kun je praten, ademen, zoenen, eten en met je tong kun je proeven. Je tanden en kiezen verkleinen het eten en vermengen het met speeksel waardoor je het gemakkelijk door kunt slikken. Het verteringsproces wordt ingezet door enzymen uit je speeksel.

De slokdarm

Via je keel komt het eten in je slokdarm terecht. De slokdarm transporteert het eten van de keelholte naar de maag.

De maag

De maag is een reservoir aan het einde van je slokdarm. In je maag worden voornamelijk maagsap en slijm gemaakt. Het doorgeslikte voedsel wordt tijdelijk opgeslagen, gekneed en gedeeltelijk verteerd. Vervolgens wordt het beetje bij beetje aan de dunne darm doorgegeven.

De lever

De lever maakt gal en geeft dat af aan de dunne darm. Gal is een stof die de vertering van vet bevordert.

De dunne darm

In de dunne darm wordt de voedselbrij verder verteerd en worden de stoffen uit de voeding opgenomen.
De dunne darm is iets meer dan zes meter lang en bestaat uit drie delen:
  • de twaalfvingerige darm of duodenum,
  • het jejenum
  • het ileum.
Onverteerbare en onverteerde resten worden naar de dikke darm getransporteerd. De darm en de alvleesklier geven sap af dat enzymen bevat die zorgen voor de afbraak van koolhydraten, vetten en eiwitten uit de voeding.

De dikke darm

De lever maakt gal en geeft dat af aan de dunne darm. Gal is een stof die de vertering van vet bevordert.
De dikke darm , ook wel het colon genoemd, is het laatste deel van het spijsverteringskanaal. De dikke darm is ongeveer 1,5 meter lang en bestaat uit drie onderdelen:
  • de blinde darm (het coecum)
  • het colon
  • het rectum, of de endeldarm
Het colon heeft een opstijgend deel, een dwars deel en een afdalend deel. Het laatste deel van het colon wordt sigmoïd genoemd.

Het rectum

Het rectum eindigt in de anus. In de dikke darm worden geen enzymen afgescheiden, de vertering is klaar. Hier komen de onverteerde en onverteerbare resten die weer voeding vormen voor bacteriën die in de dikke darm leven; de darmflora. Het water wordt uit de resten gehaald waardoor deze indikt en er ontlasting (poep) overblijft. Bacteriën en rottingsprocessen in de dikke darm zorgen voor gassen die ontsnappen als je een wind laat.
De ontlasting verlaat je lichaam via de anus, een kringspier die zich kan sluiten en openen. De anus zorgt ervoor dat je de ontlasting kunt ophouden.