Primaire scleroserende cholangitis en IBD

Als je primaire scleroserende cholangitis (PSC) hebt, raken je galwegen ontstoken. Dat zorgt voor littekenweefsel waardoor de doorgang van je galwegen nauwer wordt en de gal niet goed meer kan doorstromen.

Je kunt daardoor klachten hebben, zoals vermoeidheid, pijn in de rechter bovenbuik, jeuk, koorts en nachtzweten, maar het kan ook dat je geen klachten hebt en er niets van merkt terwijl er wel wat aan de hand is.

Primaire scleroserende cholangitis komt niet vaak voor, maar lijkt wel vaker in combinatie met IBD voor te komen. Hoe dat precies zit, is nog niet duidelijk. Ongeveer 5-10 % van alle patiënten met IBD (kinderen en volwassenen) blijkt ook PSC te hebben. Als je PSC hebt, dan heb je een grote kans om IBD te ontwikkelen, dat is bij zes tot acht van de tien patiënten het geval. Meestal gaat het dan om colitis ulcerosa. Kinderen hebben minder vaak PSC dan volwassenen, maar op alle leeftijden kunnen IBD en PSC samen voorkomen.

Waar plaatsen we PSC-IBD (primaire scleroserende cholangitis-IBD)

We weten dat dit voor kan komen bij kinderen met IBD. Het is een behoorlijke extra rugzak als ze ook PSC erbij hebben. De vervelendste boodschap voor de ouders (en kinderen) is dat zij later een verhoogd risico hebben op darmkanker en op galwegkanker. Er is een speciaal controleprogramma voor kinderen die de dubbele diagnose hebben. Het gaat om zo’n tien tot vijftien patiënten in ons centrum. Door alle gegevens van meerdere centra te bundelen hopen we wat meer statistiek te kunnen verzamelen, zodat we meer weten over het beloop van PSC-IBD en de factoren die ongunstig zijn voor het beloop, en op welke manier we het moet behandelen. Daarbij volgen we de internationale richtlijnen. Het is een interessant en nog redelijk onontgonnen gebied, ook wat betreft erfelijkheid. Zijn er kinderen die in hun DNA aanleg hebben om die dubbele diagnose te krijgen? Wellicht weten we dat in de toekomst.

Professor Hankje Escher, kinderarts maag-darmziekten Erasmus MC/Sophia Kinderziekenhuis Rotterdam.