IBD-unclassified

Bij sommige kinderen met een ontstoken darm (colitis) is de diagnose colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn niet goed te stellen.

Doordat je klachten en onderzoeksresultaten op dat moment (nog) niet duidelijk bij colitis ulcerosa óf de ziekte van Crohn passen. Je klachten en kenmerken passen dan bij IBD-unclassified. Dit is het geval bij ruim 5 % van alle kinderen met klachten.

Hoeveel gevallen van unclassified-IBD ((inflammatory bowel disease), geen ziekte van Crohn, geen colitis ulcerosa (CU)) blijken later toch ziekte van Crohn of colitis ulcerosa te zijn?

Vroeger dachten we dat ongeveer 10-15 % unclassified-IBD is, maar nu weten we dat na volledig onderzoek (gastroscopie, coloscopie, MRI -scan van de dunne darm en biopten bekijken) maar ongeveer 5-7 % echt unclassified-IBD is. Het onderscheid tussen de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa is niet zwart-wit. Er is een grijs gebied waarbij een CU zich crohn-achtig gedraagt of een ziekte van Crohn zich als CU gedraagt, dat is dan echt unclassified. Hoe behandel je unclassified-IBD? De eerste behandelstappen zijn hetzelfde. Je behandelt het als een CU. Maar hoe meer je aan de top van je behandelingsmogelijkheden komt, hoe lastiger het wordt. Dan overweeg je toch nog eens een scopie, reviseer je de biopten, loop je alles nog eens helemaal na of je toch niet een beslissing kunt nemen, ziekte van Crohn of CU. De app ‘IBD-classes’ kan helpen om het onderscheid te maken tussen ziekte van Crohn, CU en IBD-unclassified. Er is ook nog een vierde categorie; de atypische colitis ulcerosa. Als je alle gegevens aankruist in de app, kom je uiteindelijk tot een van die vier classificaties van IBD.

Professor Hankje Escher, kinderarts maag-darmziekten Erasmus MC/Sophia Kinderziekenhuis Rotterdam.