Een ontregelde immuunreactie en IBD

Als je IBD hebt, werkt een deel van je afweer niet op de juiste manier en is deze ontregeld.

De micro-organismen in je darm (microbioom) lijken een rol te spelen bij deze ontregeling. Hierdoor zijn de afweerreacties in je darm te sterk én minder effectief tegen micro-organismen. Dit zorgt voor een aantal veranderingen:

  • de beschermende werking van je darmwand wordt minder; de laag epitheelcellen wordt doorgankelijker (laten meer stofjes en micro-organismen door vanuit de darminhoud naar diepere lagen in de darmwand) en er komen meer bacteriën in de slijmlaag voor.
  • de samenstelling van de immuuncellen verandert, de balans raakt verstoord; er zijn bijvoorbeeld te veel cellen en afweerstoffen die een ontstekingsreactie op gang brengen.
  • de samenstelling van de hoeveelheid immuunstofjes verandert, de balans raakt verstoord; er zijn bijvoorbeeld meer interferon gamma (IFN-g), tumornecrosefactor-alfa (TNF-a) en cytokines die een ontstekingsreactie stimuleren. Door deze veranderingen krijg je ontstekingen, waardoor het weefsel van je maag-darmkanaal beschadigd raakt.

De ontstekingen bij colitis ulcerosa zijn anders dan die bij de ziekte van Crohn. Bij colitis ulcerosa zijn de ontstekingen oppervlakkig, ze zitten in de bovenste laag (epitheel) van de darmwand van het colon. Bij de ziekte van Crohn zijn de ontstekingen dieper, ze gaan door alle lagen van de darmwand (transmuraal), en kunnen in het hele maag-darmkanaal zitten.