In het ziekenhuis met Maxima!

Dina is 9 jaar en wil later beroemd worden, want ze kan heel goed zingen. Dina heeft al 4 jaar de ziekte van Crohn.

Wat voor klachten had je toen het nog niet ontdekt was?
Ik had veel buikpijn en moest vaak naar de wc. Dan had ik vaak diarree, ook met veel bloed en dat ging zo dag en nacht door. Ik had ook steeds minder zin in eten en toen ben ik echt wel een paar kilo afgevallen. Ik had geen kracht meer en was doodziek. Ook gaf ik heel veel over waardoor ik was uitgedroogd. Toen werd toen pas opgenomen in het ziekenhuis.

Weet je nog wat de dokters allemaal hebben onderzocht toen je met je klachten naar de dokter ging?
In het begin kreeg ik veel bloedonderzoeken en er zijn monsters genomen van mijn ontlasting, maar daarin vonden ze niks en ondertussen werd ik alleen maar zieker en zieker. Toen hebben ze een endoscopie gemaakt. Dan gaan ze met een camera in je darmen kijken.

Wisten ze snel wat er aan de hand was?
Nee, ze wisten het niet zo snel. Nadat ik maanden ziek was, hebben ze een endoscopie gemaakt en daar zagen ze dat mijn dikke darm erg ontstoken was. En toen dachten ze eerst dat ik colitis ulcerosa had. Pas dit jaar werd bekend dat ik de ziekte van Crohn heb.

Hoe vond je het toen je hoorde dat je de ziekte van Crohn hebt?
Ik vond het gewoon normaal maar ik schrok natuurlijk wel eventjes. Ik wist al dat ik een darmziekte had dus ik vond het niet zo raar. Ik wist al dat het 1 van de 2 ziekten moest zijn en ik ben ook maar een gewoon mens dus ik hoef me nergens druk over te maken.

Wat weet je zelf van de ziekte? Weet je wat het is?
Ja, de ziekte van Crohn is een darmziekte die in de dikke darm, de dunne darm en in de slokdarm voorkomt. Het is chronisch en dat betekent dat het voor altijd blijft en je de rest van je leven medicijnen krijgt. En dat houdt in dat je darmen erg kunnen gaan ontsteken.

In maart ben je opgenomen in het ziekenhuis omdat het echt helemaal niet goed ging. Wat ging er mis?
Ik kreeg al sinds het begin van mijn ziekte remicade (een medicijn via infuus) maar dat werkte niet meer. Ik had weer veel buikpijn en moest ik veel naar de wc voor diarree en ik at niet meer goed. Hierdoor was ik veel kilo's afgevallen ik groeide niet goed meer.
De dokter had aan mijn buik gevoeld en ze zei dat het niet goed was en dat ik in het ziekenhuis moest opgenomen worden, terwijl ik toen eigenlijk voor controle kwam. ik had het nooit verwacht dat zoiets zou gebeuren bij een controleafspraak.

Wat hebben ze toen gedaan in het ziekenhuis?
Ze hebben me geopereerd aan mijn dikke darm omdat er geen andere keus was. De dokters hebben de hele darm verwijderd op 10 cm na. Dit hebben ze gedaan omdat ik later een hersteloperatie krijg. Mijn dunne darm wordt dan weer aan dat kleine stukje dikke darm vast gemaakt zodat ik dan zonder stoma kan leven. Ze hadden van alles geprobeerd maar niks hielp dus moesten ze dit doen. Ik moest ook heel vaak bloed prikken en dat vond ik wel vervelend. In het ziekenhuis heb ik ook een scan en echo gehad dat vond ik wel meevallen.

Heb je lang in het ziekenhuis gelegen?
Ik heb tweeënhalve week in het ziekenhuis gelegen, maar voor mijn gevoel was het wel heel lang. In het Sophia kinderziekenhuis in Rotterdam heb ik koningin Maxima gezien. Ze stond naast me.
Dat was echt super tof, maar jammer genoeg voelde ik me toen niet lekker en ging ik terug naar mijn kamer. Ik heb de foto gelukkig nog en ik ben toen ook op tv geweest.

Merk je nu nog iets van de operatie?
Nee eigenlijk niet. Als ik douche zie ik gewoon nog de littekens maar dat vind ik nu normaal.
En daarnaast heb ik nu een tijdelijk stoma.

Denk je dat je nog een keer geopereerd moet worden?
Ja, over een tijdje mag mijn stoma eraf dus dan moet ik daarvoor nog een keer geopereerd worden.

Op je profiel schrijf je dat je een sonde zo vervelend vindt. Waarom is dat zo vervelend?
Ik vind een sonde vooral vervelend als het slangetje erin gaat. Want dat voelt heel raar. Ook als ik slik dan heb ik een raar gevoel in mijn keel en soms schiet hij eruit waardoor de sonde weer opnieuw erin moet. Hopelijk hoef ik nooit meer een sonde.

Weten de kinderen uit je klas of je vrienden wat je hebt?
Ja, die weten het allang. In de kleuterklas was ik vaak niet op school omdat ik in het ziekenhuis lag.
Nu moet ik ook soms lessen missen omdat ik ziek ben en of naar ziekenhuis moet. En ze weten het ook van mijn stoma en ze steunen me heel erg en ze zijn super lief voor me.

Hoe gaan je klasgenootjes daarmee om?
Ze gaan rustig om met mij. Mijn juf heeft dat ook al verteld dat ze vooral rustig met me moeten doen.
Ze weten dan ook dat ik niet altijd met de gym meedoe als het te druk is voor mij. En ze mogen mij daar ook niet mee pesten en dat doen ze gelukkig ook niet.

Hoe gaat het nu met je?
Op dit moment gaat het wel goed met me gelukkig, en ik hoop natuurlijk dat het zo blijft en dat ik niet meer zo ziek word.

Wat wil je later worden?
Later wil ik kinderarts worden in een ziekenhuis of beroemd. Als ik toch beroemd word dan wil ik zangeres worden. Ik heb namelijk een zangwedstrijd op school gewonnen.