Immuunsysteem

Je immuunsysteem beschermt je tegen indringers zoals bacteriën en virussen, zodat je niet ziek wordt. Het is een heel slim systeem dat vreemde stoffen die je lichaam binnendringen kan herkennen, aanvallen en uitschakelen. Vaak heb je dan koorts, zwelling, pijn en roodheid; de tekenen van een ontsteking. Soms verloopt dit heftig en soms merk je het bijna niet. Er zijn heel veel cellen, stofjes en organen betrokken bij je immuunsysteem, samen zorgen ze ervoor dat je een goede afweer hebt en dat je gezond blijft.
Maar het immuunsysteem werkt niet altijd goed; zo kan er een tekort zijn aan bepaalde cellen, of belangrijke onderdelen van het immuunsysteem werken niet op de juiste manier.

Bijvoorbeeld als je een auto-immuunziekte hebt. Dan valt je immuunsysteem je eigen weefsels aan, het reageert alsof het lichaamsvreemde stoffen zijn. Je kunt dan ontstekingen in je lichaam krijgen zonder dat een virus of bacterie aanwezig is. Voorbeelden zijn jeugdreuma of IBD, waar je veel last van kunt hebben.

Bij sommige aandoeningen of ziekten worden belangrijke cellen kapotgemaakt door het immuunsysteem, zonder dat je dat direct merkt. Je krijgt er dan pas later last van. Een voorbeeld is suikerziekte (diabetes), waarbij belangrijke cellen in de alvleesklier kapot zijn, waardoor geen of onvoldoende insuline wordt aangemaakt.

Als je immuunsysteem een tekort aan bepaalde afweercellen heeft, dan werkt je afweer onvoldoende en kun je sneller infecties krijgen door virussen, bacteriën en schimmels. Bij een hiv-infectie bijvoorbeeld, is je afweer verminderd door een tekort aan CD4-cellen, een special soort witte bloedcellen.

Coeliakie
Coeliakie is een auto-immuunaandoening. Je immuunsysteem dat vooral reageert tegen ziekteverwekkers, maakt een afweerreactie tegen een voedingsbestanddeel, het eiwit gluten. Hierdoor beschadigen de slijmvliescellen van je dunne darm.

Diabetes
Diabetes is een auto-immuunaandoening. Je immuunsysteem, dat vooral reageert tegen ziekteverwekkers, maakt een afweerreactie tegen cellen in je alvleesklier. Als die cellen kapot zijn, maak je te weinig insuline aan.

HIV
Hiv is een virus dat bepaalde witte bloedcellen infecteert en vernietigt. Cellen die juist een belangrijke rol spelen bij je afweer tegen infecties en ziektes. Hierdoor krijg je een verminderde afweer.

IBD
IBD is een auto-immuunaandoening van je darmen. Je immuunsysteem, dat vooral reageert tegen ziekteverwekkers, maakt een afweerreactie tegen cellen in je darm. Hierdoor krijg je ontstekingen in je darmwand.

Jeugdreuma
Jeugdreuma is een auto-immuunaandoening. Je immuunsysteem, dat vooral reageert tegen ziekteverwekkers, maakt een afweerreactie tegen cellen in je gewrichten en andere lichaamscellen. Hierdoor krijg je, onder meer, ontstekingen in je gewrichten.

Andere auto-immuunaandoeningen
Naast jeugdreuma zijn er nog vele andere auto-immuunaandoeningen die bij kinderen voor kunnen komen, zoals juveniele dermatomyositis (JDM), sclerodermie, mixed connective tissue disease (MCTD), systemische lupus erythematosus (SLE) en vasculitiden. Door de auto-immuunreactie kun je op allerlei plekken in je lichaam ontstekingen krijgen.

Schildklier
Een schildklieraandoening kán een auto-immuunaandoening zijn. Je immuunsysteem, dat vooral reageert tegen ziekteverwekkers, maakt een afweerreactie tegen cellen of receptoren in je schildklier. Je lichaam maakt daardoor te veel of juist te weinig schildklierhormoon.