Henoch-Schönlein vasculitis

Bij het syndroom van Henoch-Schönlein heb je kleine bloeduitstortingen (purpura) op je onderste ledematen. Puntbloedingen (petechiën) en grote bloeduitstortingen (ecchymosen) komen ook voor. Door een auto-immuunreactie kunnen de kleine vaten in de huid en vaak ook in de nieren en gewrichten ontstoken raken.

Door de ontsteking ontstaat schade aan de vaatwand waardoor er kleine hoeveelheden bloed weglekken. Dit zorgt voor de kleine bloeduitstortingen in je huid. Door de ontsteking van de kleine vaten kunnen je nieren ook slechter werken en je gewrichten kunnen opzwellen en pijnlijk worden.
De ziekte komt af en toe voor, per jaar bij ongeveer 15 op de 100.000 kinderen. Jongens krijgen het vaker dan meisjes en vooral op de kleuterleeftijd of in de vroege kinderjaren. In veel gevallen begint het met een virale ontsteking, zoals een verkoudheid of keelontsteking.
Bijbehorende klachten naast de purpura zijn buikpijn, pijnlijke en dikke gewrichten en nierfunctiestoornissen. Je kunt je ook niet lekker voelen en lichte koorts hebben.
Als behandeling kun je medicijnen tegen de pijn krijgen. Ook wordt vaak rust geadviseerd. Regelmatige controle van de bloeddruk en urine is nodig om de schade aan de nieren in de gaten te houden.