Mixed connective tissue disease (MCTD)

Mixed connective tissue disease is een gemengde bindweefselziekte. Een auto-immuunziekte die lijkt op andere ziektes als systemische lupus erythematodes (SLE), jeugdreuma (JIA), sclerodermie en juveniele dermatomyositis (JDM). De daarbij horende kenmerken kunnen dus náást elkaar voorkomen. Door een auto-immuunreactie raken je spieren, gewrichten, bindweefsel en huid ontstoken, of je inwendige organen zoals hart, nieren en longen.

De klachten die passen bij MCTD zijn verschillend en lijken op die van SLE, JIA, sclerodermie en JDM. Daarnaast heb je vaak bloedarmoede waardoor je lusteloos en moe bent. Ook komt het fenomeen van Raynaud vaak voor.

Bij de behandeling krijg je corticosteroïden (zoals prednison) of zwaardere afweeronderdrukkende medicijnen. De klachten van bindweefselvorming en ontstekingen kunnen worden behandeld met bloeddrukverlagende medicijnen (als de nieren ook zijn ontstoken) of motiliteitsbevorderende middelen (bij verminderde beweeglijkheid van de slokdarm en het maag-darmkanaal). De behandeling kan alleen in een academisch ziekenhuis onder begeleiding van een kinderarts-immunoloog, om de ziekte en bijkomende klachten zo goed mogelijk onder controle te houden en blijvende schade te voorkomen.