Jeugdreuma en andere auto-immuunziekten

Jeugdreuma of Juveniele Idiopathische Artritis (JIA) is een van de bekendste auto-immuunziekten die op de kinderleeftijd voorkomen. Een auto-immuunziekte, is een ziekte waarbij je immuunsysteem betrokken is. Je immuunsysteem is een afweersysteem dat je beschermt tegen indringers zoals bacteriën en virussen, zodat je niet ziek wordt. Bij auto-immuunziekten valt het immuunsysteem je eigen weefsels aan waardoor ontstekingen ontstaan.

JIA is een vorm van reuma die alleen bij kinderen voorkomt. Je krijgt de diagnose JIA als je langdurige ontstekingen hebt aan je gewrichten, als je jonger bent dan 16 jaar als de klachten beginnen en geen andere oorzaak wordt gevonden voor de klachten. Klik hier voor uitgebreide medische informatie en animaties over JIA.

Er zijn meer auto-immuunziekten die bij kinderen voor kunnen komen, zoals juveniele dermatomyositis (JDM), sclerodermie, mixed connective tissue disease (MCTD), SLE en vasculitiden. Door de auto-immuunreactie ontstaan er ontstekingen op allerlei plekken in je lichaam. Bij vasculitis bijvoorbeeld, zijn grote of kleine bloedvaten ontstoken, altijd de slagaders die van het hart naar de organen en weefsels leiden. Deze zogenaamde vasculitiden kunnen in diverse weefsels en organen voorkomen. Bij systemische vasculitis zijn meerdere organen tegelijk in je lichaam aangetast en kun je ook koorts hebben.

Klik op de link voor meer informatie over onderstaande auto-immuunziekten:

Tekst: Marloes Vegelin
Animaties: Caroline Ruigrok
Redactie: Paulette Mostart