Behandeling

Als je last hebt van een hersentumor, moet je meestal behandeld worden. Behalve als de tumor rustig is, nauwelijks groeit en weinig of geen problemen geeft, dan kan gekozen worden om af te wachten, met regelmatig controle en beeldvorming.

De behandeling verschilt per kind en per hersentumor, iedereen krijgt dus een eigen behandeling. Om de tumor te laten verdwijnen of om ervoor te zorgen dat de tumor niet verder groeit. En soms wordt alleen geprobeerd om je klachten te verminderen.

Je krijgt een behandeling die speciaal op jou is afgestemd, waarbij wordt gekeken naar je leeftijd, de plaats waar de tumor zit en hoe uitgebreid hij is, de graad van de tumor en moleculaire kenmerken. Ook hoe je het lichamelijk met je is en hoeveel last je van de tumor hebt. De behandeling kan soms nog veranderen, bijvoorbeeld als je klachten erger worden, je nieuwe klachten krijgt of als een controle MRI een ongunstige ontwikkeling laat zien.

De behandeling krijg je in het Prinses Maxima Centrum, een kinderoncologisch ziekenhuis. In Nederland gaan alle kinderen met kanker naar dit ziekenhuis. Iedereen is hier speciaal opgeleid om kinderen met kanker te behandelen en begeleiden, er wordt ook veel onderzoek naar kanker gedaan. Je wordt behandeld door een heel team van specialisten met onder andere een kinderarts, (kinder)neurochirurg, kinderneuroloog, kinderoncoloog, (kinder)neuro-radioloog, oogarts, diëtist, kinderpsycholoog en maatschappelijk werker. Samen bedenken ze voor jou en je ouders de beste behandelmogelijkheden, waarbij alle voor- en nadelen goed worden bekeken. Soms kun je een deel van je behandeling in een ziekenhuis in jouw buurt krijgen. Het is belangrijk dat de dokters in je eigen ziekenhuis ook precies weten wat er aan de hand is, voor als je plotseling een probleem krijgt en snel hulp nodig hebt.

Soorten behandeling van een hersentumor

Als behandeling zijn een operatie, bestraling en medicijnen mogelijk: