Hoe vaak komt een hersentumor voor bij kinderen?

Ongeveer een op de vier de kinderen met kanker, heeft een hersentumor of tumor in het ruggenmerg. In Nederland krijgen elk jaar minimaal 120 kinderen een hersentumor.

Bij kinderen is een tumor in het centraal zenuwstelsel, zoals een hersentumor, de tweede meest voorkomende vorm van kanker. Ongeveer een op de vier de kinderen met kanker, heeft een hersentumor of tumor in het ruggenmerg. In Nederland krijgen elk jaar minimaal 120 kinderen een hersentumor. Gliomen komen het meest vaak voor, jaarlijks krijgen ongeveer 40 kinderen een laaggradig glioom en 25 kinderen een hooggradig glioom. Een embryonale tumor komt daarna het meest vaak voor. Jaarlijks krijgen ongeveer 20 kinderen een medulloblastoom en 10 tot 15 kinderen krijgen een ependymoom. De andere hersentumoren komen minder vaak voor.

Een hersentumor komt voor in drie leeftijdspieken: de eerste piek is rond de leeftijd van twee jaar, de tweede rond het zesde jaar en de derde rond het twaalfde jaar. Deze pieken hebben waarschijnlijk te maken met de rijping en groeifases van de hersenen.

De volgende hersentumoren kunnen bij kinderen voorkomen, het gaat om kinderen onder de 15 jaar. Het percentage (internationaal) geeft aan hoeveel procent van de hersentumoren, bestaat uit dat type tumor.

Hersentumoren bij kinderen
Astrocytaire tumor (glioom) 40-45%
Embryonale tumoren, waaronder medulloblastoom 15-20%
Tumor in regio van turkse zadel (sella ) 8-10%
Ependymale tumoren (glioom) 5-10%
Tumor van zenuwen in hoofd en paraspinaal (naast ruggenmerg) 4-5%
Neuronale en gemengde glioneuronale tumoren 3-5%
Kiemceltumoren 3-5%
Meningeale tumoren (van de hersenvliezen) < 3%
Plexus choreoideus tumor 2-3%
Andere gliomen <2%
Tumor van het hemapoietisch systeem (het systeem dat zorgt voor de bloedaanmaak) <1%
Oligodendroglioom (glioom) 0-1%