Problemen met de placenta

De placenta of moederkoek, die tijdens de zwangerschap wordt gevormd, verbindt de foetus met de moeder. Via de placenta worden voedings-, bouw- en afvalstoffen, zuurstof, kooldioxide en afweerstoffen uitgewisseld. De placenta heeft een netwerk van aders en slagaders. De bloedsomloop van moeder en foetus lopen dicht langs elkaar en de onderlinge uitwisseling vindt plaats zónder dat ze zich met elkaar mengen. Het blijven dus twee gescheiden bloedsomlopen. De navelstreng, met slagaders en ader, verbindt de placenta met de foetus.

De placenta is dus heel belangrijk voor de ontwikkeling en groei. Als er problemen zijn met de placenta, heeft dat invloed op je ontwikkeling en groei.

De volgende problemen kunnen voorkomen:

De placenta is niet goed aangelegd

Dit kan leiden tot een verminderde doorbloeding van de placenta. Dit noemen we utero-placentaire circulatoire insufficiëntie. Als foetus krijg je dan onvoldoende bouwstoffen en energie aangeleverd, waardoor je minder goed groeit (intra uteriene groeirestrictie, (IUGR)). Je eigen bloedsomloop gaat er dan zelf voor zorgen dat belangrijke organen (zoals je hersenen, hart etc.) toch zo veel mogelijk voedingsstoffen en zuurstof krijgen. Maar als dit (te) lang duurt, krijgen uiteindelijk ook je belangrijke organen te weinig ervan, en dat is levensbedreigend. Bij de moeder kan de verminderde doorbloeding van de placenta leiden tot een hoge bloeddruk en pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging).

De placenta ligt op een verkeerde plek

Soms ligt de placenta te dicht bij de baarmoedermond of zelfs ervoor in plaats van boven in de baarmoeder. Als de placenta aan de onderkant van de baarmoeder ligt, noemen we dat placenta praevia. Het kan tijdens de zwangerschap (pijnloos) vaginaal bloedverlies veroorzaken of een vaginale bevalling in de weg zitten.

De placenta kan loslaten

Een deel van de placenta kan losscheuren van de baarmoederwand. Soms is dat een groot deel of zelfs de hele placenta. Hierdoor krijgt de foetus te weinig of geen zuurstof en voedingsstoffen meer, en dat is levensbedreigend. Ook kan het leiden tot samentrekkingen van de baarmoeder (weeën) die de bevalling in gang zetten. Hoe erg de gevolgen zijn, hangt af van hoe groot het deel is dat is losgelaten en hoeveel bloed daarbij wordt verloren. Een loslatende placenta geeft plotseling heel erge pijn in buik of rug, en er kan ook vaginaal bloedverlies zijn.