Wat is vroeggeboorte?

Een zwangerschap die tussen de 37 en 42 weken duurt, noemen we een voldragen zwangerschap. Als een zwangerschap minder dan 37 weken duurt, spreken we van een vroeggeboorte of prematuriteit.

Als een baby wordt geboren tussen de 35 en 37 weken, spreken we van randprematuriteit, bij een geboorte tussen de 28 en 32 weken van ernstige prematuriteit en onder de 28 weken van extreme prematuriteit.

Als het nodig is, wordt de prematuur na de geboorte opgenomen op de neonatologieafdeling of neonatale intensive care unit (NICU). Hoeveel zorg nodig is, hangt af van de zwangerschapsduur en de conditie van het kind.

Pasgeborene Zwangerschapsduur
Voldragen 7-42 weken
Prematuur 32-37 weken
Randprematuur 35-37 weken
Ernstig prematuur 28-32 weken
Extreem prematuur minder dan 28 weken

Door jarenlange ervaring met extreme vroeggeboorte weten we wat de overlevingskansen zijn, welke complicaties kunnen voorkomen en wat de gevolgen van vroeggeboorte voor de rest van het leven kunnen zijn. Sinds 2010 ligt in Nederland de ondergrens van extreme vroeggeboorte bij 24 weken zwangerschap. Vanaf 24 weken wordt een prematuur direct na de geboorte actief ondersteund met de ademhaling en hartslag, bij minder dan 24 weken wordt terughoudend gehandeld.

Die ondergrens betekent helaas niet dat elke prematuur geholpen kan worden. Elk kind is uniek, evenals de omstandigheden waaronder het geboren wordt. Voor, tijdens en na de geboorte wordt alles goed bekeken, overwogen en in de gaten gehouden, zodat de pasgeborene de beste kansen krijgt.

De termijn waarbij ondersteuning aan te vroeg geboren kinderen geboden wordt, is per land verschillend. In landen als Engeland, Amerika en Japan is het gebruikelijk om kinderen vanaf tweeëntwintig weken al in leven te houden. In Nederland vinden wij dat een te groot risico, de kans op sterven en op ernstige gevolgen is zo groot, dat wij dat nu wij nu geen goede zorg vinden. In Nederland is het vanaf vierentwintig weken.

Aleid Leemhuis, kinderarts IC Neonatologie Amsterdam UMC, locatie AMC.

Tekst en revisie: Marloes Vegelin, neonatoloog

Medische animaties: Caroline Ruigrok en Sara Hekma

Visual designer: Jasper Bleeker

Redactie: Paulette Mostart

Films: Paul Enkelaar en Lex Winkler